Lengyelországban a jövő év májusában a nyugdíjasok megkapják a 13. havi nyugdíjat, amelynek nagysága a minimális nyugdíjéval egyezik meg, ám ezzel nincs még vége a kormány szociális osztogatásának - írta a Business Insider Polska.  Folynak a munkálatok azon a törvényen is, amely lehetővé teszi  2021. novemberében a 14. havi nyugdíj kifizetését is.

Ez utóbbira már csak azok az idősek lesznek jogosultak, akiknek járadéka havi bruttó 2900 zlotynál (235 ezer forint) kevesebb. Az ennél magasabb járadékban részesülők csökkentett 14. havi nyugdíjat fizetnek. Stanislaw Szwed társadalompolitikai miniszterhelyettes reméli, hogy a 14. havi nyugdíj bruttó 1300 zloty lesz jövőre. Ezt a juttatást azt követően akkor fogják fizetni, ha a költségvetés helyzete ezt lehetővé teszi.

A törvénytervezet indoklása azt is tartalmazza, hogy körülbelül 9,1 millióan kapják majd meg a 14. havi nyugdíjat, többségük - 7,9 millióan - teljes nagyságában. A pénzt a megszokott módon utalják át vagy postázzák a jogosultaknak. Az első évben a 14. havi nyugdíj 10,6 milliárd zlotyjába fog kerülni az adófizetőknek.