Már látszik a lengyel nyugdíjkatasztrófa

Helyrehozhatatlan kárt okozott a lengyel nyugdíjrendszerben a nyugdíjkorhatár leszállítása, amelyet a jelenleg kormányzó radikális Jog és Igazságosság még az előző ciklusban egy választási (osztogatási) ígéreteként valósítottak meg.
Barabás Júlia, 2021. január 17. vasárnap, 10:34
Fotó: Napi.hu

Azt lehetne hinni, hogy ha néhány év múlva visszatérünk az eredeti nyugdíjkorhatárhoz, akkor minden olyan lesz, mint régen, de amit elrontottunk, már nem fordíthatjuk vissza - idézte a Business Insider Polsjka Joanna Tyrowicz közgazdász professzort, nyugdíjszakértőt. Semmilyen konjunkturális ciklus nem tudja behozni azt a trendet, amit ez az intézkedés elindított.

Lengyelországban a radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt első kormányzásának elején, 2016-ban szállították le a nyugdíjkorhatárt 60 évre, amivel teljesítették egyik szavazatcsalogató választási ígéretüket. A szakértő szerint a végzetes trend az, hogy egyre jobban nő a nyugdíjasok között azok aránya, akik az alacsonyabb korhatár miatt lettek jogosultak nyugdíjba menni.

Emiatt ők rövidebb ideig dolgoztak és átlagosan hosszabb ideig lesznek nyugdíjban, miközben az elöregedő társadalomban kevesebben fizetik a felosztó-kirovó rendszer szerint a nyugdíjaikat fedező járadékokat. Következésképpen a kormány egyre inkább arra kényszerül majd, hogy más kiadásoktól elvonva a pénzt tömje be a nyugdíjkasszán keletkező egyre nagyobb lyukat.

Ezt a káros folyamatot a szakértő szerint már nem lehet majd visszafordítani, ráadásul évek óta ölbe tett kézzel ülünk, fenntartva a nyugdíjkorhatár leszállításával elkövetett a hibát. Szerinte ha most visszaállna a korábbi korhatár, már akkor is csak a nyugdíjkasszán tátongó lyuk növekedését lehetne csökkenteni. Az elmúlt években a jó gazdasági konjunktúra elfedte a bajt, azaz a társadalombiztosítás reális helyzetét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Manoka14, 2021.01.18 08:33

@I.N.R.I.: A nyugdíjrendszert kizárólag a nagycsaládosok tartják fenn.

Akkor ahol van 3-4 pulya azok tartják el a többieket.Nagyon reggel van nálad!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.18 08:21

A nyugdíjrendszert kizárólag a nagycsaládosok tartják fenn.
Ez ma Magyarországon 40.000 embert jelent.
A többiek az élősködők akiknek bár most stagnál a számuk de 1980-2020 között ők voltak jelentősen többségbe. Ameddig nincs 2.5 felett a termékenységi ráta gyermekszám alapú nyugdíjat kell bevezetni. Egyedül ez lenne az igazságos.
Igaz ebben az országban azt nem szeretik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html