Civilek dönthetik meg a populista lengyel rezsimet?

Nem az 1989-es rendszerváltás veszteseinek elégedetlensége buktatta meg 2015 őszén a mérsékelt jobboldali kormányt, hatalomra emelve a radikális jobboldali Jog és Igazságosságot, hanem szerencsétlen körülmények összessége - véli a lengyel gazdasági átalakulás atyja.
Komócsin Sándor, 2019. október 6. vasárnap, 12:59
Fotó: Pixabay

Harminc évvel ezelőtt Leszek Balcerowicz lengyel közgazdász és szakértői csapata olyasmire készült, amit előttük nem csinált még senki: nyaktörő iramban át akarták alakítani az összeomló szocialista gazdaságot piacgazdasággá - vezeti fel a lengyel gazdasági reform atyjával készült beszélgetésre alapuló cikkét a Financial Times. Nem kis részben nekik köszönhető, hogy a lengyel gazdaság az elmúlt három évtizedben közel háromszorosára nőtt, még a tíz évvel ezelőtti világgazdasági válság alatt is bővülni tudott, és az egy főre eső lengyel GDP vásárlóerő-paritáson számolva megelőzte a görögöt és megközelítette a portugál mutatót.

Az akkori reformok, bár igen régen voltak, az idei októberi parlamenti választásokat megelőző kampány témái közt is szerepelnek. A közvélemény-kutatások szerint a párt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) áll győzelemre, amely szerint az átalakulás több kárt okozott az országnak, mint amennyi haszonnal járt. Igaz ugyan, hogy sok lengyel - főként akik vendégmunkásként Nyugat-Európában próbáltak szerencsét - olyan esélyeket kaptak a rendszerváltástól, ami azelőtt elképzelhetetlen volt, ám a PiS a veszteségeket célozza meg, azzal érvel, hogy a változás szociális ára túl magas volt és túl nagy hatalmat adott az országban megtelepedő külföldi tőkének.

Másként látják

Balcerowicz másként látja: 1989-ben a gazdaság szabadesésben volt, az infláció az eget ostromolta, ezért meg voltak győződve arról, hogy csak egy radikális sebészi beavatkozás segíthet az országon. - A politikusok persze aggódtak volna, hogy ez milyen tiltakozásokat fog kiváltani, ám engem az aggasztott, hogy az intézkedések, amelyeket hoztunk, nem lesznek elegendőek - fogalmazott az FT-nek nyilatkozva a szakértő, aki egyébként két kormányban dolgozott pénzügyminiszterként és egy cikluson át volt a varsói jegybank elnöke. - Ha a reformok hosszabb távon nem hoztak volna eredményeket, mindenekelőtt az életszínvonal javulását, az katasztrofális csalódást, politikai visszarendeződést okozott volna - tette hozzá.

A kezdeti nehézségekkel dacolva tartották magukat ahhoz, hogy a rögzített árakat felszabadítják, a zlotyt konvertibilissé teszik, a zombiszerű állami vállalatokat piaci viszonyok közé kényszerítik és utat nyitnak a külföldi tőke beáramlása előtt. A terv működött: a 600 százalékos infláció megszelídült, a boltok üres polcai megteltek áruval, a gazdaság összességében 1992 óta nem volt recesszióban. Az átalakulásnak azonban vesztesei is voltak - a legemblematikusabb ezek közül talán a szocialista rendszer megrengető sztrájkoknak helyet adó gdanski hajógyár, amely csődbe ment. A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski pártja 2015-ös hatalomra kerülése után azt mondta: az új kormány elutasítja kártékony Balcerovicz balszerencsés gazdaságpolitikáját.

Szerencsétlen körülmények

Balcerowicz, aki elkötelezett liberális és a PiS éles bírálója, úgy véli, hogy aki a nagy anyagi egyenlőtlenségekről beszél, az megfeledkezik arról, a szocializmus idején az emberek két részre oszlottak: a pici kisebbségre, amelynek volt (némi) hatalma és a nagy többségre, amelynek semmi befolyása nem volt. Ami külföldi tőkét illeti, annak beengedése nélkül nem lett volna pénz a gazdaság átalakítására, és a külföldieknek nincs akkora befolyásuk Lengyelországban, amilyet egyes politikai erők láttatni akarnak.

Sokan úgy látják, hogy a PiS szociális ígérgetéseinek köszönhetően nyert négy éve, és azért marad majd hatalomba 2019 októbere után, mert nagy marékkal szórta az adófizetők pénzét szociális célokra. Balcerowicz vitatkozik velük: szerinte a szerencse segítette hatalomra Kaczynski pártját. A baloldal kiesett a parlamentből, így elveszett a PiS-ellenes szavazatok egy része, és a radikális jobboldal sikerrel használta ki, hogy a társadalmat sokkolta a 2015 nyarán Európát elözönlő közel-keleti bevándorlók látványa. Ezért úgy gondolja a PiS politikája, amely fittyet hány a jogállamiságra, nem a lengyel társadalom akaratát fejezi ki, hanem szerencsétlen körülmények eredője.

Mi a megoldás?

Vajon a rendszerváltás után létrehozott demokratikus intézményrendszer gyengesége tette-e lehetővé, hogy a kormánypárt könnyen kikezdhesse azt? - kérdezték az FT szerkesztői Balcerowicztól, aki szerint lehet ez is a háttérben, de nem ez a lényeg. Úgy véli, nincs olyan tuti rendszer, amely ellen tudna állni gátlástalan antidemokratáknak, akiket a jó szerencséjük hatalomhoz juttat. Látva az elmúlt négy év lengyelországi fejleményeit arra a következtetésre jutott, hogy az erős, jól szervezett civil szervezetek hálózata akadályozhatja meg a demokrácia lebontását. Részben ezért hozta létra saját, Civil Fejlesztési Fórum nevű szervezetét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.10.06 15:25

@ptiszaii:
https://888.hu/piszkostizenketto/lopnak-es-szivnak-4207048/
"-Szerintem évente olyan? vannak olyan emberek, akik egy kerületi politikában is azt mondják, hogyha te évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy."

Ezt nem én mondom, ezt a coci haverod mondja neked és azoknak a hülyéknek, akik rájuk szavaztak!
:D
Kész szerencse, hogy a ti vezetőitek nem lopnak, vagy várjál csak...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Spring01, 2019.10.06 15:25

Hát most úgy tűnik, hogy ahogy a magyar ellenzék, úgy a lengyel is elengedte a választásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.10.06 15:08

Ki a nép? Ki a civil ? A választópolgár az nép, vagy civil ?? Tudtommal demokratikus úton választanak kormányt a Lengyelek , és mi Magyarok is !! Szóvak , ha a kormány nem bolsevik liberális akkor populista. Ha a populista rezsimmel le kell számolni , akkor tulajdonképpen kikkel kell leszámolni??? A néppel a civilekkel ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2019.10.06 14:25

@krix7: Te és a társaid a "nép", a szemét, tróger Orbánt is megválasztjátok.
Elég nektek migránsozni, sorosozni és lopjanak a vezetőitek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.10.06 13:54

"Civilek dönthetik meg a populista lengyel rezsimet?"
"Úgy véli, nincs olyan tuti rendszer, amely ellen tudna állni gátlástalan antidemokratáknak, akiket a jó szerencséjük hatalomhoz juttat."
"Részben ezért hozta létra saját, Civil Fejlesztési Fórum nevű szervezetét."

Aha, értem!
Tehát akiket a nép választ és "populisták" vagyis azt teszik, ami a népnek tetszik, azok rezsimet képeznek!
DE, ekkor jönnek a valakik által alapított "civil szervezetek", amelyek elhozzák a demokráciát, amely így nyilván nem lesz populista (tehát nem azt teszi, ami a népnek tetszik)!
Összefoglalva:
----népnek tetsző kormányzás (populizmus) = fasizmus
----népnek nem tetsző (valaki által irányított civil) kormányzás = demokrácia!
:D
Elég érdekes a libsik felfogása!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html