Az alkoholmentes sör eladása, 63,1 százalékkal ugrott meg Lengyelországban 2018 első felében az egy évvel korábbihoz képest - adta hírül a Rzeczpospolita. Ezzel a növekedéssel maga mögé utasította az többi italt. A korán érkezett tavasz és a meleg nyár kedvezett az alkoholeladásoknak.

Ezen még a vasárnapi nyitva tartás részleges korlátozása sem rontott, csupán annyi történt, hogy az emberek azokon a hétvégéken, amikor nem mehetnek az áruházakba, a benzinkutak shopjaiban vásárolnak.

Az alkoholmentes sört az országban működő három legnagyobb sörgyár és helyi sörfőzdék gyártják. A szakemberek úgy látják, hogy a növekedés nem áll meg, ez a termék hozhatja a legtöbbet a következő években, ezért idén több mint 11 millió zlotyt (830 millió forint)  fektettek az alkoholmentes sörök előállításának fejlesztésébe.

A hőség nem tartja vissza a lengyeleket az égetett szeszes italok fogyasztásától. Vodkából ugyanannyi fogy mint régen, bár a vásárlók inkább a drágább, de jobb alkoholokat keresik. A hőség dacára 15,5 százalékkal nőtt a whiskyk értékesítése, az olasz prosecco eladásai pedig 40 százalékkal ugrottak meg.

A fotó forrása: Pixabay.