Nem vicc: esőadó nevelő célzattal

Lengyelországban esőadónak nevezik azt a közterhet, amelyet azért kell fizetni, mert például egy áruház vagy egy parkoló építése elfedi az anyaföldet, megakadályozva, hogy azon át az aranyat érő nedvesség eljusson a növények gyökereihez.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 2. szerda, 17:22
Fotó: Getty Images

Lengyelországban esőadót vezetnek be, amely a közvélemény nagy része szerint nevetséges, a kormány azonban úgy véli: nem lehet elég széles körre kivetni - írta a Business Insider Polska.

A kormányzati háttérapparátus ugyanis úgy véli, hogy le kell szoktatni a lengyeleket a föld lebetonozásáról vagy lekövetéséről.

Más szóval úgy gondolják, hogy ez a közteher csak a pénzügyi eszköz, amivel rábírhatják a háztulajdonosokat, hogy minél nagyobb szabad felületet hagyjanak a telkükön. A legnagyobb esőadót az áruházak, üzemek, parkolók építői fizetik az általuk lefedett területek nagysága miatt. Szintén sokat majd kell fizetniük azoknak, akik nagyon lebetonozzák telkeiket.

Az esőadó átlaga 1350 zloty (110 ezer forint), amit nagy szórásból számoltak ki. Az új adó valójában egy régi kiterjesztése: eddig a legalább 3500 négyzetméteres területek után kellett fizetni, ám két év múlva már a 600 négyzetméteres lefedett területekre is vonatkozni fog. A közutakra persze nem, de aki széles járdát épített a háza köré, az meg fogja bánni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.09.02 21:14

Hát ott is elég sok hülye van a kormányzásban, nem csoda, hogy olyan jóban vannak a mieinkkel.
Szóval hova tűnik az a víz a járdáról? Ott marad örökké és nem jut el a földbe. Vagy a járdára eleve nem is esik az eső?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html