Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelek keveset keresnek, a fizetéseknek magasabbnak kell lenniük!. Ez a jelszó csaknem minden párt zászlaján előkelő helyet foglal el az októberi parlamenti választások előtt - írja a Rzeczposepolita. Abban vannak különbségek köztük, milyen módszerekkel akarják növeli a legalacsonyabb kereseteket.

Az ellenzék legnagyobb politikai ereje, a Polgári Koalíció (KO) azt ígéri, hogy ha megnyeri a választásokat, akkor több mint harmadával emeli a minimálbért. A KO az "Alacsonyabb adók, magasabb fizetések" jelszóval kampányol, ennek szellemében mérsékelni akarja a fizetésekre rakódó járulékokat a bérek emelése mellett. A legkisebb kereset jelenleg Lengyelországban havi 1634 zloty, ami a KO adóreformja után ez 2250 zlotyra (162 ezer forint) menne fel.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nagyobb ugrásokkal növelné a minimálbért. Előbb 2021-re 2200 zlotyra vinnék fel a nettőt, majd 2023-ra 2907 zlotyira (210 ezer forint). A baloldali induló, az SLD is fokozatosan emelne, amíg a minimálbér el nem érné az átlagfizetés 60 százalékát. Ezzel 2023-ra 2700 zlotyira (194 ezer forint) menne fel a legalacsonyabb nettó fizetés. (A magyarországi minimálbér jelenleg 149 ezer forint.)