Válság ide, válság oda, jön a 14. havi nyugdíj Lengyelországban

A lengyel kormány a gazdasági válság ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy teljesítse a kormánypárt választási ígéretét, miszerint bevezetik a 14. havi nyugdíjat.
Barabás Júlia, 2020. április 4. szombat, 18:13
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A lengyel kormány be akarja tartani a nyugdíjasoknak tett ígéretét, ezért elkészítette a 14. havi nyugdíj bevezetéséről szóló törvénytervezetet - adta hírül a Business Insider Polska. A jogszabály a jövő év 4. negyedévében léphet életbe. A tervek szerint 14. havi nyugdíj nem lenne adóköteles és mindenkinek járna, akinek járadéka alacsonyabb 2900 zlotynál (230 ezer forint).

A költségvetésnek az újabb plusz nyugdíj kifizetése 10,6 milliárd zlotyjába kerülne, miután részben vagy teljes összegben 9,1 millió személynek járna. A javaslatnak megfelelően - ugyanúgy, ahogy a 13. havi nyugdíj esetén - a legalacsonyabb nyugdíjnak megfelelő összeggel lenne egyenlő a 14. havi nyugdíj.

Közgazdászok szerint a mostani nem a legmegfelelőbb idő arra, hogy az időseknek segítsenek, mert a költségvetés meg fogják terhelni a válság miatt szükségessé váló gazdaságösztönző csomag kiadásai. Emellett egyszeri kifizetés helyett jobb lenne (differenciáltan) emelni a nyugdíjakat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.04.04 18:41

@BattMan: Ma a családi pótlék kemény 33 EUR. Magyarország jobban teljesít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.04.04 18:36

Orbánnak csak a fattyai számítanak és a zsellérjei. Soha nem lesz ilyen Magyarországon, tolvajok uralják a hazát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html