Nagy pénzt kaszálnak a lengyelek - bejött az elvándorlás

A külföldön dolgozó lengyelek több mint ötezermilliárd forinttal növelték keresetüket egy év alatt, Nagy-Britanniában és Németországban 1,5 millió lengyel vendégmunkás él.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 29. vasárnap, 11:58
Fotó: Shutterstock

A Nyugat-Európában dolgozó lengyelek összesen 154,5 milliárd dollárt kerestek tavaly, ami 18 milliárddal (a paksi bővítésre adott orosz hitel másfélszerese) több, mint egy évvel korábban - írta a Rzeczpospolita.

A legtöbbet a Nagy-Britanniában és Németországban dolgozó, legkevesebbet a Belgiumban és Hollandiában dolgozó lengyelek keresték, az utóbbi országban csak alkalmi mezőgazdasági munkát vállalnak.

A két nagy nyugat-európai ország elsősége nem meglepő annak tükrében, hogy itt él a legtöbb igazi, azaz legalább egy éve külföldön élő kivándorló. A szigetországban 2017-ben majdnem 800 ezer, Németországban 700 ezer lengyel vendégmunkás dolgozott. A külföldön dolgozó lengyelek átlagkeresetét 8600 zlotyra (610 ezer forint) becsülik az Eurotax katalógus szakértői. Ez 12 százalékkal több, mint tavaly. A hazai átlagkereset 4,8 ezer zloty (340 ezer forint).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2019.09.29 12:21

Aszta, tényleg? De miért bevándorlók amikor kimentek az országukból??? Nálunk ugyanis kivándorlóknak nevezik a hasonlókat meg gazdasági menekültnek. Ha pedig garmadával döntik a pénzt haza akkor milyen alapon és kik feltételezik nálunk azt hogy a magyar ki, be vagy nem'tom minek nevezhető ugyanazok nem teszik ugyanazt Magyarországra? Nos???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html