A lengyeleknek 2019-ben arról is dönteniük kell, kiket küldenek az európai parlamentbe és arról is, kiket látnának szívesen a hazai törvényhozásban. A munkaadók szerint a választási szezon arra ösztönözheti a kormányt, hogy a büdzsének vagy a munkaadóknak költséges osztogatásba kezdjen. Ennek annál nagyobb a veszélye, minél jobban szerepel az ellenzék a közvélemény-kutatásokban - derül ki a Business Insider Polska cikkéből.

Ugyanakkor olyan törvények, amelyek fontosak ahhoz, hogy jobban működjön a lengyel gazdaság, egyelőre nem születtek meg. A cégek várnak például az új közbeszerzési jogszabályra, a távközlési törvény módosítása és az új adótörvényre.

A szakemberek szerint a gazdaság öt negyedéven át tartó erős növekedés után túl van a legjobb időszakán. Az utolsó adatok már a lassulás jeleit mutatták, ami összefügg a világgazdaság gyengülésével is.

Az utolsó időszakban, 2018 negyedik negyedében valamivel nőtt a munkanélküliség, miután a lengyel ipar fékezett. A Deutsche Bank elemzője szerint 2019-ben emelkedni fog az ingatlanok ára és folytatódik a fizetések növekedése is. A zloty 1,5 százalékkal erősödhet az euróval szemben.