Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amióta közel három évvel ezelőtt átvette Lengyelország irányítását a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), az ország politikai életének vezető személyisége a párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski. Az elmúlt hetekben azonban egyre erősödtek a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy meddig maradhat ez így. A veterán ideológus ugyanis betegeskedik - kezdi háttércikkét a Financial Times (FT).

Az ország jobboldali, euroszkeptikus fordulata mögött álló, 69 éves politikus május elején hetekre eltűnt a nyilvánosság szeme elől, miután kórházi kezelésre szorult. Június elején újra megjelent a színen, de azóta alig hallani róla valamit.

A kórház szerint osteoarthritisszel (ízületi gyulladással járó csontbetegség) kezelik, ám régóta keringenek pletykák megrendült egészségével (ennél súlyosabb betegségével) kapcsolatban, amelyeket felerősített, hogy az egészségügyi miniszter májusban azt mondta: ha nem kezelnék kórházban, az veszélyeztetné az életét. Pártja tisztviselői azt mondják, hogy ma már "jó formában van".

Óriási befolyás

Miután óriási befolyása van a lengyel politikában az ügy elkerülhetetlenül elindította a találgatásokat a közéletben és diplomáciai körökben is arról, merre indulhat Lengyelország, ha egyszer Kaczynski lelép a politikai porondról. Hiába Mateusz Morawiecki az ország miniszterelnöke, a kormány stratégiájának fő alakítója a veterán politikus.

Az a nap, amikor Kaczynski visszavonul, az egész politikai életet át fogja formálni, nem csupán a PiS-t. Az ellenzék legnagyobb ereje, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO) politikája mára a Kaczynski-ellenességben merül ki. Így ez a kétpólusú modell omlana össze, a pártoknak újra kellene definiálniuk magukat - mondja Lukasz Lipinski, a Polityka Insight kutatóintézet szakértője. Távozása olyan lesz, mint Emmanuel Macron államfő megjelenése volt Franciaországban: megváltoztatja a politika tengelyét.

Nem volt elég

Jaroslaw Kaczynski és ikertestvére, Lech a rendszerváltás után a legendás Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezet vezetője oldalán kezdett politizálni, ám szakítottak vele, mivel úgy vélték, hogy a változás nem volt kellően mély. Szerintük a kommunista elit egy része átmentette befolyását a demokratikus rendszerbe, emberei ott maradtak a gazdaságban, a jogszolgáltatásban és a médiában.

Lech Kaczynski 2010-ben államfőként repülőgép-balesetet szenvedett, ám a PiS 2015 őszén visszatért a hatalomba és Jaroslaw a kettejük korábbi felfogásának szellemében vette irányítása alá az országot. Ennek legjellemzőbb mozzanata az igazságszolgáltatás reformja, amit azzal indokol, hogy ki kell szorítani onnan a régi rendszer kádereit. Ehhez azonban a parlament kezébe adnák a bírói kinevezéseket, ami az EU álláspontja szerint felrúgja a hatalmi ágak megosztásának demokratikus alapszabályát.

Mély megosztottság

Kaczynski a lengyel társadalom legmélyebb megosztottságának megszemélyesítője - mondja Michal Szuldrzynski, a Rzeczpospolita szerkesztője. Az egyik oldalon vannak olyanok, mint Adam Michnik, akik liberális államot, nyílt társadalmat, sokszínűséget akarnak balos értékekkel színezve. A másikon a PiS elnöke, aki a tradícióra, a nemzeti érzésre és a katolikus egyházra támaszkodva formálná át az országot.

Sokan ostorozzák ezért, ám az senki sem vitatja, hogy sikerült kiterjedt jobboldali koalícióvá alakítania a Jog és Igazságosságot. A pártban megférnek egymással a PO volt emberei és valódi keményvonalas politikusok. A kormányt ismerők "political animalként" írják le Kaczynskit, aki közvetít az egymástól távol lévő frakciók között fenntartva az egyensúlyukat.

Nélküle nem megy

Ebben a modellben azonban az is benne van, hogy ha a vezér lelép a színről, akkor széthullik a rendszere. Kaczynski olyanokat fog össze, akiknek külön-külön semmi közük egymáshoz - erősíti meg ezt a feltételezést Szuldrzynski, aki szerint nélküle vége a koalíciónak. A dolgok jelenlegi állása szerint nincs egyértelmű utóda.

A lehetséges vezetők között szerepel a viszonylag mérsékelt Morawiecki, vagy elődje, a keményvonalas Beata Szydlo, vagy Joachim Brudzinski belügyminiszter, aki egyben az elnök egyik közeli szövetségese. Jelenleg persze tagadják, hogy bármi változna, ugyanakkor Brudzinski csak erősítette a spekulációkat, amikor mindenkit óvott attól, hogy a poszt-Kaczynski korszakról spekuláljon.

Orbán Viktor titokzatos szövetségese

Jaroslaw Kaczynski eltökélten ragaszkodik ahhoz, hogy ikertestvére Lech Kaczynski akkori államfő nyolc évvel ezelőtti repülőgép-balesete valójában merénylet volt - szemlézte a Lengyelország tényleges vezetőjéről a New York Timesban megjelent cikket a gazeta.pl. Lengyelország meghatározó személyisége rejtélyes ember, aki főleg az árnyékban tevékenykedik. Pártja aláásta a demokratikus szabadság érvényesülését és meggyengítette a jogállamot, miközben egyre élesebb vitákba keveredik az Európai Unióval. Az amerikai lap szerint Kaczynski szövetséget kötött a magyarokkal és azok populista vezetőjével, Orbán Viktorral.

Kaczynski bátyja halála óta mitológiai vértanúságot és nacionalizmust épített a katasztrófa köré (az elhunyt elnököt nem is említi senki másként, mint szent emlékű Lech Kaczynskiként). Kihasználja a tragédiát arra, hogy az orosz által üldözött lengyelek önazonosságát átalakítsa, mit sem törődve azzal, hogy két független bizottság szerint is a rossz időjárás és emberi hiba okozta a lengyel állami küldöttséget szállító repülőgép lezuhanását. Egyesek szerint arra akarja használni mindezt, hogy a nemzet ellenségeinek kikiáltva letartóztassa politikai ellenfeleit a 2020-as választások előtt. Sokan azt mondják, hogy a bosszú és a paranoia irányítja a mélybe, de magával rántja az országot is. Kaczynski a kulisszák mögül szereti irányítani országát. Nem használ e-mailt, nincs saját mobiltelefonja vagy akár pénztárcája. Nagyon ritkán vesz részt sajtókonferenciákon, a vele kapcsolatos hírek többségét tanácsadói közvetítik.

A fotó forrása: Pixabay