A lengyel fegyveres testületek szakszervezetei beleegyeznének, hogy a jövőben szolgálatba lépők esetében a nyugdíjhoz szükséges minimális szolgálati idő a mostani 15 évről (amiért csak a teljes nyugdíj 40 százaléka jár) 25 évre emelkedjen, azonban ezt nem lenne szabad egyúttal korhatárhoz kötni. Michal Boni miniszter, aki az egyenruhások szakszervezetei és a kormány nyugdíjreform-munkacsoportjában a kormányoldalt vezeti a tárgyalásokon, ezt jelentős előrelépésnek minősítette, de szerinte ragaszkodni kellene az 50 éves korhatárhoz. Véleménye szerint azt is figyelembe kellene venni, hogy az új rendszer a gyakorlatban csak 2035-től éreztetné hatását, amikorra tovább hosszabbodik az emberek aktív élethossza. Mivel még hosszú vitákra számít, Boni úgy véli, az egyenruhás testületek nyugdíjreformja nem lesz életbe léptethető 2012. január 1-el, ebben egyetértenek vele a szakszervezetek is.

Donald Tusk miniszterelnök pedig azt szerette volna, hogy még az őszi parlamenti választások előtt szavazza meg a szejm az új nyugdíjtörvényt - elemzők szerint egyértelműen azért, hogy ez a kérdés ne váljon a választási harc témájává. Elárulta, gondolkodtak azon is, hogy a rendes nyugdíjrendszerbe tagozzák be valahogy az egyenruhásokét, de ebből még javaslat sem lett. Az ügy rendezése nem a költségvetés mostani, vagy akár közeljövőbeli haszna miatt fontos. Hangsúlyozta, hogy leghamarabb 15-18 év múlva hozhat potenciálisan hasznot az új szabályozás, így ebből a szempontból nincs igazán jelentősége annak, hogy júliusban vagy novemberben megy át a törvény. Ráadásul valószínűleg fel kell emelni az újonnan szolgálatba állók fizetését, hogy ellensúlyozzák a nyugdíjkorhatár kitolásának kedvezőtlen hatását.

A teljes nyugdíjrendszerben egyéb változást nem terveznek, mert mint a kormányfő mondta, ha ezzel próbálkoznának, azt úgyis meghiúsítaná az alkotmánybíróság.