Lenyúlja az állam a bankárok pénzét

London megsarcolja a bónuszokat.
NAPI, 2010. október 5. kedd, 15:00
Fotó:

Az óriási pénzintézeti bónuszok történetében először a brit adóhivatal nagyobb bevételre tehet szert ezekből, mint maguk a jutalmazottak - állítja a Centre for Economics & Business Research Ltd. piackutató cég.

A tavalyi 7,4 milliárd font után 2010-ben hétmilliárd font bónuszt fizethetnek ki a londoni city bankjai, amiből 4,1 milliárd (6,5 milliárd dollár) folyhat be az államkincstárba.

A brit kormány áprilisban jelentette be, hogy 50 százalékos extraadóval terheli meg az évi 150 ezer fontnál magasabb jövedelmeket, amit George Osborne pénzügyminiszter a hét elején megfejelt azzal, hogy a tárca blokkolni fogja a nagy jutalmak kifizetését, ha a pénzintézetek nem bővítik a háztartások és a vállalatok hitelezését.

Benjamin Williamson, a jelentés társszerzője úgy véli, hogy londoni pénzügyi szolgáltatók forgalma idén a tavalyihoz hasonlóan alakul, és akár 2020-ig várni kell arra, hogy a city talpra álljon.

Látva milyen nagyra nőtt a távolság London és Sanghaj vagy Tokió között még ez is kétséges, visszatérnek-e valaha a régi szép idők.

A válság előtt, 2007-ben még 11,6 milliárd font bónuszt fizettek vezető alkalmazottaiknak a brit pénzintézetek.

HOZZÁSZÓLÁSOK