Lenyúlnák a lengyelek a régió falkavezérének szerepét

A lengyel kormánypárt elnöke szerint Lengyelországot fel kellene venni a G20 tagjai közé. A statisztikai adatokból kiderül, hogy a GDP alapján akkor kerülnek a világ húsz legbefolyásosabb országa közé a lengyelek, ha erős a zloty.
Barabás Júlia, 2017. október 24. kedd, 06:40
Fotó: Reuters

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, egyben Lengyelország tényleges vezetője a Gazeta Polska című lapnak adott interjújában kifejtette, hogy a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20-ban egy országnak képviselnie kellene Közép-Európát is. Ennek természetesen Lengyelországnak kellene lennie. (A Gazeta Polska klubjai szervezték a lengyelek utazásait a magyar ünnepekre.)

Kaczynski szerint nem mindenki üdvözölné a világon a felvetését, de a lengyel kormány ezért dolgozik. Ő egyébként úgy emlékszik, hogy Lengyelország a PiS előző kormányzása óta (2006-2007), amikor ő volt a miniszterelnök, kicsit lejjebb csúszott a legnagyobb GDP-vel rendelkező országok listáján, pedig egykor benne volt az első 20-ban.

A tények azt mutatják, hogy 2008-ban, Donald Tusk miniszterelnöksége idején a Világbank adatai szerint Lengyelország a 19. helyen állt a világ legnagyobb GDP-jével rendelkező országainak rangsorában. 2009-ben a 20. volt, majd 2010-től a 23-25. hely között foglalt helyet. Korábban, 1998 és 2007 között a 22-25. helyen állt.

Az első 20-ba az erős zlotynak köszönhetően került be: 2008-ban egy USA dollárért mindössze két zlotyt kellett adni. Ha a dollár ma 2,5 zloty körül forogna, akkor ismét a top 20-ba kerülne Lengyelország, jelenleg azonban 3,60 zloty/dollár az árfolyam.

A G20-szal a lengyel tagság ügyéről folytatott megbeszéléseket bizonyára az is nehezíti, hogy az Európai Unió tagja a csoportnak, s így képviseli a tagállamait. Igaz ugyanakkor, hogy Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia külön-külön is tagállamok a G20-ban. Két állam, a Dél-afrikai Köztársaság és Argentína azért lehet az elitklub tagja,mert a világ két nagy övezete Latin-Amerika és Afrika képviseletét erősíti.

(A nyitókép forrása: Reuters)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.10.24 12:17

@gmihaly621:
Na mi van már a baráti nemzetállammal is konfrontálódtok?
A nemzetállamok Európája háború vér és könny. Ezt akarja Orbán?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.10.24 09:09

Lehet, hogy szeretnék, de jelenleg ez inkább jámbor óhaj (Pium desiderium).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html