Lépéskényszerben az EU az USA miatt

Ideiglenes védőintézkedéseket vezethet be az Európai Unió július közepén az acélimport korlátozására, amíg le nem zárul a vizsgálat, hogy kell-e lépéseket tenni az amerikai vámok miatt az EU piacán nagy mennyiségben megjelenő acél és alumínium miatt - közölték az MTI híre szerint Brüsszelben.
Domokos Erika, 2018. június 26. kedd, 14:35
Fotó: Reuters

Sajtótájékoztatóján Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos arról számolt be, hogy a márciusban megindított vizsgálat valószínűleg az év végéig is eltarthat, akkor lehet majd valós képet kapni a helyzetről.

Komolyan fontolgatjuk, hogy ideiglenes piacvédelmi intézkedéseket vezetünk be július közepe felé. Még nincs eldöntve, hogy pontosan milyen lépésekről van szó - mondta az uniós biztos.

Pénteken léptek életbe az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság. Ezek hatására az amerikai Harley-Davidson motorkerékpár-gyártó cég hétfőn bejelentette, hogy kiszervezi az Egyesült Államokból az Európában értékesített termékek gyártását. (A Mercedes lett Trump első áldozata - ezt a cikket olvasta?)

Újságírói kérdésre válaszolva Malmström elmondta, hogy nem büntetni akar az EU, a vállalat lépése mindössze a természetes következménye a protekcionista amerikai kereskedelempolitikának. Az amerikai vállalatok nyomást gyakorolnak a kormányzatra, és azt mondják, hogy várjatok egy percet, ez nem jó a gazdaságnak - fogalmazott Malmström.

Az unió 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra. Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd ki importvámot - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK