Lepipálta Putyint jelentéktelen minisztere

A leggazdagabb orosz hivatalnok, az Észak-Kaukázus ügyeivel foglalkozó miniszter 66-szor többet keres, mint Vlagymir Putyin államfő - legalábbis a Kreml hivatalos vagyonnyilatkozatai szerint. A Roszatom vezetőjeként is jól lehet keresni, de még jobban az elnöki adminisztráció élén.
Barabás Júlia, 2017. április 24. hétfő, 16:02
Fotó: MTI/EPA

A Kreml nyilvánosságra hozta a legmagasabb rangú hivatalnokok 2016-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatát - bányászta ki a lengyel Gospodarka hírportál. Az állam vezetőinek jövedelme hivatalosan nem sokkal ugyan, de csökkent. A leggazdagabb hivatalnok 66-szor annyit keresett, mint az államfő.

Vlagyimir Putyin államfő 2016-ban hivatali tisztségében 8,86 millió rubelt (45 millió forint) keresett - egy évvel korábban 8,89 milliót vallott be, 2014-ben pedig csak: 7,65 millió rubelről adott számot. Az elnök bevallásában ezen felül évek óta nincs változás. Van egy 1500 négyzetméteres telke. egy 77 négyzetméteres lakása, egy garázsa és két autója: egy Volga személyautója és egy Lada Niva terepjárója.

Jól kereső csapat

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök jövedelme 8,6 millió rubel, hivatalos vagyona egy 368 négyzetméteres apartmanból egy Popjedából és egy Volgából áll, ezenfelül a feleségének van egy VW Golfja. Külföldi szakértők és orosz civil szervezetek szerint Putyin és Medvegyev is magasan dollármilliárdos vagyonnal rendelkezik.

Az elnök csapatának leggazdagabb tagja tavaly Szergej Kirienko, az elnöki adminisztráció vezetőhelyettese volt. Őszig ő irányította a 300 ezer alkalmazottat foglalkoztató, a paksi bővítésre is kijelölt Roszatomot. Éves jövedelme főnöke fizetésének tízszeresére rúg, eléri 85,5 millió rubel. Egy évvel korábban, a Roszatom vezéreként 49,2 millió rubelt vihetett haza, ami szintén nem rossz pénz.

Ügyes emberek

A Kreml legjobban kereső hivatalnoka a kormány legkevésbé fontos minisztériumának vezetője. Az Észak-Kaukázus ügyeivel foglalkozó tárca élén álló Lev Kuznyecov 582,1 millió rubel jövedelemről számolt be, ami 12-szer annyi, mint egy évvel korábban. Garázsában többek között egy Mercedes-Benz személyautó, egy BMW SUV és egy Ferrari 599 GBT áll. Számos ingatlanja között  franciaországi ház is található. Kuznyecov befektetéseivel és ingatlanüzleteivel magyarázza, hogyan tett szert tetemes vagyonára.

Nem sokkal él rosszabbul a nyílt kormányzás minisztere, Mihail Abizov, aki: 520,1 millió rubellel, szintén franciaországi és oroszországi házakkal és számos járművel, köztük egy Harley Davidsonnal motorkerékpárral és helikopterrel is is dicsekedhet.. A legszerényebben az agrártárca vezetője keres, ő csak 5,6 millió rubelt tett zsebere tavaly.

Oroszországban a havi átlagfizetés 33,5 ezer rubel (168 ezer forint).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.24 18:31

"Oroszországban a havi átlagfizetés 33,5 ezer rubel (168 ezer forint)."

A munkát terhelő összes levonás pedig az egykulcsos 15%-os szja, egy doboz cigi kb. 200 Ft-ba kerül, a nyugdíjmegtakarítások alapját pedig szigorúan őrzik és kezelik, annak összege és portfoliója nemhogy az oroszok, hanem az egész világ számára nyilvános.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.04.24 17:18

Szerintem már orbán is lepippantotta Putyint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html