Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi jog alapján Spanyolországnak ilyen esetben kötelessége segítséget nyújtani. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy rendkívüli helyzetről van szó, és nem tart attól, hogy a lépés ösztönzőleg hatna az illegális bevándorlásra. Carmen Calvo reagálásra szólította fel az Európai Uniót, véleménye szerint a közösségi intézményeknek a kibocsátó országokban kell segítséget nyújtaniuk - írta az MTI.

A probléma nemcsak Olaszországé vagy Görögországé, hanem az egész Európai Unióé - mondta korábban újságíróknak Josep Borrell külügyminiszter, aki szimbolikus gesztusnak nevezte az Aquarius hajó fogadását, amely szavai szerint Pedro Sánchez kormányfő személyes és közvetlen döntése volt. A hajót a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjébe várják, amely mintegy 1500 kilométerre van jelenlegi tartózkodási helyétől, így útja több napig tarthat.

Mónica Oltra, a valenciai autonóm regionális kormány elnökhelyettese a Cadena Ser rádióadónak elmondta: az érkezőket a Vöröskereszt fogadja majd, elsődleges ellátásukat ők végzik. A pontos feladatok meghatározására a helyi kormányzat összehívta az érintett hatóságok, állami és civil szervezetek, intézmények képviselőit. A munkát a spanyol miniszterelnök-helyettes koordinálja.

A valenciai városháza homlokzatára a "Valencia, menedékváros" feliratú molinót függesztettek ki a nap folyamán. A tengerparti város mellett összesen mintegy 200 spanyol település ajánlott együttműködést az Aquariuson tartózkodók befogadásához - közölte a spanyol sajtó.

Inigo Urkullu baszk elnök például az érkezők 10 százalékának átvételét ajánlotta fel, Manuela Carmena, Madrid városának polgármestere pedig 20 család, legfeljebb 100 ember elhelyezéséhez kínált segítséget.

A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezetek mentőhajója a múlt hétvégén 629 potenciális menedékkérővel Olaszország felé indult útnak, miután kimentette őket a Földközi-tengerből, de Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy a hajó kikössön az országban, és azt mondta, hogy az Afrikához közelebb eső Máltára kell mennie. Ezt azonban Valletta is elutasította, arra hivatkozva, hogy a szombati mentőakció az olasz hatóságok koordinációjával zajlott. Olaszország azonban szeretné csökkenteni a partjaihoz érkező migránsok számát. Végül a spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta a menedékkérők befogadását.
A hajó fedélzetén több kisgyerek, várandós nő és több mint száz olyan kiskorú is van, akik kísérő nélkül indultak útnak.

Az olasz belügyminiszter német kollégájával egyeztetett a migrációról

Matteo Salvini olasz belügyminiszter német kollégájával, Horst Seehoferrel egyeztetett telefonon az európai migrációról - közölte a római belügyi tárca kedden, miközben a pártja, a Liga visszautasította az Aquarius hajó kapcsán Párizsból érkezett bírálatokat. Később az olasz miniszterelnöki hivatal is reagált - írta az MTI.

A közlemény szerint Matteo Salvini és Horst Seehofer között teljes összhang mutatkozott, ami a biztonsági és migrációs politikát illeti. Róma és Berlin közös javaslatot készül bemutatni az EU állam- és kormányfőinek június végi találkozóján Európa külső határai védelmének biztosítására "további időhúzás nélkül" - olvasható a közleményben.

Az olasz belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint mostantól a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek (ngo) hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra. Róma magatartását a spanyol kormány egyes tagjai, valamint a francia elnök, Emmanuel Macron is elítélte "cinikusnak és felelőtlennek" nevezve az Aquarius kikötésének megtagadását.

A kormánypalota hangsúlyozta, hogy az olasz kormány soha nem hagyta magára az Aquariuson tartózkodókat, akiket az első pillanattól kezdve az olasz parti őrség hajói kísértek és segítettek. Olaszország felajánlotta, hogy a várandós nők, gyerekek és orvosi ellátásra szorulók leszállhassanak, a hajóról, de az Aquarius ezt elutasította, ami arra utal, hogy a hajón "nem volt vészhelyzet" - vélte az olasz fél.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök első európai útja pénteken éppen Párizsba vezet, ahol Emmanuel Macron francia elnök fogadja.

Elemzők szerint az új római kormány nem tart az európai reakcióktól, mivel a belügyminiszter, Matteo Salvini célja éppen az volt, hogy kész tények elé állítsa az EU-tagállamait a június 28-án és 29-én esedékes csúcs előtt. A másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) infrastrukturális minisztere, akihez az olaszországi kikötők felügyelete tartozik, Danilo Toninelli hangsúlyozta, hogy az emberek tengeri mentése továbbra is elsődleges Itália számára, de Olaszország ezt a többi tagállammal közösen kívánja végezni. Hangsúlyozta, hogy a migránsokat ezek után a máltai, spanyol és francia kikötők is befogadhatják, főleg ha ezen országok civilszervezetei vagy hajói szállítják őket - ÍRTA AZ mti.

A kép áprilisban készült, forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson.