Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A finn export versenyképessége 2007 óta 10-20 százalékkal romlott az eurózónabeli versenytársakhoz képest, mert a gazdaság gyenge teljesítménye ellenére erősen nőttek a munkaköltségek.

"A finn munkaerőpiac nyilvánvalóan nem alkalmazkodott a pénzügyi válság utáni idők követelményeihez"- mondta Anssi Rantala, az Aktia Bank vezető közgazdásza. Hozzáfűzte, hogy véleménye szerint a hitelminősítők le fogják rontani az ország besorolását, de ez a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben aligha fogja befolyásolni az ország finanszírozását.

Finnország már tavaly kiszorult a minden nagy hitelminősítő által "tripla A" hitelképességűnek értékelt európai országok kicsiny klubjából, amikor a Standard and Poor's "AAA"-ról "AA" pluszra rontotta az ország adósosztályzatát. A Fitch Ratings és a Moody's érvényben hagyta ugyan az "AAA besorolást", de a Fitch negatívra rontotta az osztályzat kilátását.

A májusban hivatalba lépett jobbközép kormány erős nyomást fejtett ki egy olyan egyezmény megkötése érdekében, amelynek révén 5 százalékkal csökkennének a munkaköltségek, a szakszervezetek és a munkavállalók tárgyalásai azonban csütörtökön megszakadtak.

A finn gazdaság három éve recesszióban van. Az európai exportot visszavetette az euróválság, a kulcsfontosságú orosz piac zsugorodása, a hajdani zászlóshajó Nokia versenyképtelensége az okos telefonok piacán és a papírpiaci kereslet visszaesése a digitális technikák elterjedése nyomán.

A finn GDP a Nordea Bank prognózisa szerint az idén további 0,2 százalékkal csökken, miután Finnország volt az Európai Unió egyetlen tagállama, amelyben zsugorodott a hazai össztermék a második negyedévben.