Lesújtó képet fest ismét Magyarországról és Orbánról az FT

A magyarországi bevándorlóellenes kampány gyökeret vert, a falusiak bedühödtek - ezzel címmel vezeti fel az őcsényi esetről szóló beszámolóját a Financial Times, amely a magyar kormány szóvivője szerint sorozatos rágalmakat szór a budapesti vezetésre.
Komócsin Sándor, 2017. október 6. péntek, 14:29
Fotó: AFP

Magyarországi riportban számol be az őcsényi konfliktusról a Financial Times (FT). A cikk címe szerint a magyarországi bevándorlóellenes kampány elérte a célját, ez mutatkozik meg abban, hogy a Tolna megyei Őcsény faluban néhány legális, Magyarországon regisztrált menekült vendégül látása hisztérikus bevándorlóellenes reakciót váltott ki.

A cikk alcíme szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt azzal vádolják, olajat öntött a tűzre azzal, hogy nem foglalt állást a gyűlölethullám ellen. Kovács Zoltán kormányszóvivő a napokban szóvá tette, hogy az FT négy cikkben is foglalkozott az Orbán-kormánnyal, szerinte megrágalmazva a budapesti vezetést. A viszonylag hosszabb újabb írás alapján úgy tűnik, az üzleti lap érdeklődése nem lankad az Orbán-érában élő Magyarország iránt.

Botrány

A cikk összefoglalja mi történt Őcsényben, ahol Fenyvesi Zoltán panziótulajdonos vendégül akart látni néhány Magyarországon regisztrált menekültet. (A portál kínos bakival végig Fenyesiként említi a vállalkozót.) Talán abban bízott, bizonyítékát adhatja annak, hogy a bevándorlók általában nem jelentenek veszélyt senkire.

Ehelyett dühödt reakciókat váltott ki a falusiakból - ahogy az az Index helyi videoriportján is látható. Az FT linkeli az angol nyelvű felirattal ellátott felvételt a cikkéhez. Fenyvesi halálos fenyegetéseket kapott és kiszúrták az autója kerekének gumiját. A falu polgármestere a botrány miatt lemondott.

Támogatás

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az esetre reagálva a tiltakozók mellé állt, amivel országos szintre emelte az ügyet és kiverte a biztosítékot liberális bírálóinál, akik szerint a kormányfő olajat öntött a rasszista gyűlölködés tüzére.

Az FT ezt követően emlékeztet arra, hogy "populista-nacionalista" Fidesz-kormány nemzeti konzultációt indított Soros György magyar származású milliárdos befektető állítólagos tervével kapcsolatban, amely szerint elárasztanák Európát bevándorlókkal.

A cikk felidézi azt is, hogy Budapest nem fogadja el az Európai Bíróság döntését, amely szerint az EU jogszerűen várja el 1300 Európába érkezett bevándorló menekültügyi eljárásának lebonyolítását a magyar kormánytól. Orbán keményvonalas politikája komoly vitához vezetett közte és néhány uniós szövetségese, például Angela Merkel német kancellár között - fejeződik be az emlékeztető.

Idézetek

Az FT idézi a lemondott polgármestert, aki szerint úgy tűnik, egyesek azt hiszik, hogy a menekültek nem teljesen emberi lények. Átveszi Szankóczy András konzervatív publicista lesújtó mondatát is: eszerint ami Őcsényben történt az nem civil engedetlenség vagy ellenállás, hanem az első lépés a lincselés felé.

Orbántól az uniós vezetők tallinni találkozóján elhangzott mondatait idézi, amelyek szerint a dühöngő emberek attól tartanak, hogy először menekült gyerekek érkeznek, majd a szüleik, aztán jön a családegyesítés, és egyszer csak az látják majd, hogy nagy bajban vannak. Teljesen rendben van, hogy erőteljesen, hangosan, világosan hangot adtak a véleményüknek.

Statisztikák

A kormányfő megjegyzései összhangban vannak a magyarországi közhangulattal - állítja az FT, amit a Pew Research Center 2016-ös felmérésének eredményeivel támaszt alá. Eszerint a magyarok 76 százaléka azt hiszi, hogy a bevándorlók vendégül látása növeli a terrortámadások veszélyét. Ez a legmagasabb arány a körkérdésbe bevont európai országok összehasonlításában.

Több mint 80 százalék azoknak a magyaroknak aránya, akik úgy vélik, hogy a bevándorlók terhet jelentenek országuknak. Még Görögországban is csak valamivel több mint 70 százalék ez az arány, pedig ott folyamatosan több tízezer menekült tartózkodik.

A részben a bevándorlás miatt a brexit mellett döntő Nagy-Britanniában a megkérdezettek kevesebb mint fele tartja tehertételnek a bevándorlókat, Németországban és Svédországban 30 százalék körül alakul ez az arány, pedig ezek az országok a menekültek legkedveltebb célpontjai közé tartoznak.

Magyarázat

Orbán bírálói szerint a kormány 2015 óta folytatott migrációellenes médiakampánya áll az idegengyűlölet megerősödése mögött. Sík Endre, a Tárki kutatója az FT-nek nyilatkozva elismeri, hogy mély gyökerei vannak ennek az érzésnek Magyarországon, akárcsak a régió többi országában.

Ugyanakkor példa nélkülinek tartja, hogy a kormány tévé- és plakátkampányaival, illetve nemzeti konzultációival újra és újra megnyomja az embereknél a pánikgombot. A széles körű médiakampányokkal minden embert elérnek, nem csupán azokat, akik meghatározott - az idegengyűlölettől nem idegenkedő - sajtóorgánumokat olvasnak.

A hivatalos álláspont az előbbiekkel szemben az, hogy a kormány csak követi a közhangulatot, nem generálja azt, és az FT emlékezetet arra a tényre, hogy Magyarországon nem voltak olyan erőszakos támadások a bevándorlással összefüggésben, mint Németországban a 2015-ös menekültválság csúcsán.

Fenyvesinek nincs kétsége arról, honnan származik a gyűlölet, amely falujában éppen rá zúdult. Ezt látják a tévében - a hírekben és a kormány hirdetéseiben azt hallják, hogy a bevándorlók erőszakoskodnak, gyilkolnak és rohamosan nő a számuk. Ez egy teljesen őrült gyűlöletkampány. Bár félti az életét, folytatni akarja a mindennapjait, mint azelőtt. Ugyanakkor úgy véli, hogy amit a kormány menekültügyben csinál, az generációkra felsérti a magyarok lelkét.

(A nyitókép forrása: AFP )

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2017.10.07 21:30

"Lesújtó képet fest ismét Magyarországról és Orbánról az FT"

Jó pénzért bármit...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.10.07 11:48

@Marzipan:
Hát ez az, terroristák vannak ott akik fenyegetik a többit.
És Orbán kit ért meg? a többit terrorizáló öcsényit, aki a panziós szerint talán ötvenen lehetnek.
Itt a gyűlöletbüncselekmény ténye forog fenn. A lázítókat e videó nyomán nem csak elbeszélgetésre kéne behívni, hanem bíróság elé állítani.
A miniszterelnök megérti őket. Ez végül is nem csoda, hiszen ő a fő uszító, mert a Soros plakátokat nem lehet másként magyarázni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Alphacharly, 2017.10.07 10:14

@689088: A TASSZ jelenti a Pravda és Szabad Nép megírta, tényleg ilyen kukacok a felsőbb rendűek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2017.10.06 22:18

@zana:
Igen, megfenyegették:
https://444.hu/2017/09/28/ok-azt-gondoljak-1-migransbol-lesz-6-migrans-6-bol-meg-12-es-a-vegen-elfoglaljak-egesz-ocsenyt-egesz-magyarorszagot

Igen, nyomoz a rendőrség:
http://24.hu/belfold/2017/10/04/panziotulajdonos-sok-ocsenyi-humanus-csak-nem-mernek-szolni/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.10.06 19:38

Vajon megkereste a Rendőrség azokat akik a kerekeket kiszúrták? Vajon a gyűlöletkeltő hangadókkal elbeszélgetett valaki?
Nem tudok ilyesmiről, ha tudtok mondjátok!
A miniszterelnök menlevelet adott a gyűlölködőknek a rongálóknak! Azt is mondják nem tudom igaz vagy nem, hogy a panzióst torkának elvágásával is megfenyegették! Ki a terrorista, a vendégül hozott gyerekek vagy az a néhány magyar őrjöngő?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html