A szlovákok döntő többsége nem gondolkodik azon, hogy az országnak ki kellene lépnie az Európai Unióból. Az Eurobarometer február végi felmérése azt mutatja, hogy minden harmadik szlovákiai polgár megbízik az unióban - olvasható az InfoRádió.hu-n.

Az euroszkeptikusok aránya 20 százalékra esett vissza. A legtöbben azonban még mindig semlegesen viszonyulnak az szövetséghez, ez az arány 45 százalékot tesz ki. Pavol Babos politológus azt mondja, a felmérés adatai azt tükrözik, hogy az Európai Unióban való maradást ugyan többen pártolják, de amikor nekik szegezik a kérdést, hogy miért, akkor a legtöbben már nem tudnak válaszolni. (A brexittel hivatalosan is új korszak nyílt.)

Ha szembekerülnek egy unió-ellenes illetővel, az rögtön tíz ellenérvet is felsorol nekik, és a bennmaradást pártoló személynek nincs más magyarázata, mint az érzései - világított rá Babos. Ezeket a bizonytalan érzéseket igyekszik meglovagolni Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártja, amely politikai pártként egyedül kardoskodik a szövetségből való kilépés mellett. A szélsőjobboldali tömörülés közvetlenül a brit népszavazás lefolytatása után megkezdte az aláírásgyűjtést az Európai Unióból és a NATO-ból való kilépésről szóló referendum kiírására.

A petíció sikerességéhez 350 ezer kézjegyre lenne szükségük. Hogy az elmúlt háromnegyed évben mennyi aláírást gyűjtöttek össze, egyelőre nem tudni. Az azonban biztos, hogy Kotlebáék kezdeményezését még azok a szlovák politikusok sem támogatják, akik egyébként nagy euroszkeptikus hírében állnak.

A kilépés ötletét sem a liberális Richard Sulík, sem a szintén az ellenzék soraiban politizáló Milan Krajniak nem támogatja. A szlovák termelés 80 százaléka az európai uniós piacra gyárt. Ezért mi nem vagyunk a kilépés mellett, én személyesen nem írom alá a petíciót, ahogy más párttársam sem - fogalmazott a Sme rodina képviselője. A gazdasági érdek a leggyakoribb érv a maradás mellett.

Kotleba igazából ezért csak a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus leteltével bocsátaná népszavazásra a kilépés kérdését. Pavel Babos viszont azt mondja, a szlovákok számára a pénzen kívül egyéb indokok is döntő szerepet játszanak a maradás mellett. Ezek közt említette a szabad munkavállalás és utazás, valamint a külföldi tanulmányvégzés lehetőségét. A szlovák külpolitika ugyancsak unióbarát: ha kétsebességessé alakulna az Európai Unió, Pozsony fő célja, hogy annak magjában maradjon az ország.