Andrej Maszlov, Oroszország athéni nagykövete kizárta, hogy katonai konfliktus robbanjon ki Görögország és Törökország között - adta hírül az athéni ekathimerini.com hírportál. Ezt szerinte kizárja az a tény, hogy mindkét ország tagja a NATO-nak.

Nem tudok elképzelni egy fegyveres összecsapást a Égei-tenger térségében fejtegette a nagykövet Athénban egy sajtóbeszélgetésen. A görög újságírók arra voltak kíváncsiak, hogyan értékeli, hogy Ankara orosz gyártmányú SZ-400-as föld-levegő rakétarendszereket vásárolt 2,5 milliárd dollárért.

Ezzel a fegyverrel az a gond, hogy nem lehet integrálni a NATO technikai infrastruktúrájába, következésképpen azon kívül vethető be. Ez nyugtalanságot kelt a nyugati hatalmak körében.

No problem

Az SZ-400-at az 1990-es években fejlesztették ki az orosz hadseregnek, amely 2007-ben rendszeresítette. A rendszer 40-től 400 kilométeres távolságig több egymáshoz kapcsolt alrendszerben képes légi célokat támadni.

Maszkov úgy véli, hogy a török hadsereg felszerelése ezzel a technikával nem fenyeget a régió katonai egyensúlyának megbillenésével. Az SZ-400 nem fenyegeti Görögországot, amely korábban rendelkezett hasonló védelmi rendszerekkel - tette hozzá.

Az orosz nagykövet tartózkodott attól, hogy kommentáljon egy másik kínos ügyet Görögország és Törökország között. A török határőrség márciusban letartóztatott két görög katonák, akik véletlenül átlépték a két ország határát.

A kép forrása: Simela Pantzartzi/EPA