BUX

Lesz miniszterelnöki tévévita

David Cameron brit miniszterelnök beleegyezett egy televíziós vitába a közelgő brit parlamenti választások előtt, de csak úgy, hogy azon az összes induló párt vezetői részt vesznek.

Inforádió, 2015. március 17. kedd, 19:21

Nagy-Britanniában május 7-én tartják a választásokat, és a négy országos televíziós hálózat, a BBC, az ITV, a Channel 4 és a Sky eredetileg három vitaműsorra tett közös javaslatot a pártoknak.

Az első két televíziós vitán a javaslat szerint a kormánykoalíciót alkotó Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták, az első számú ellenzéki erő, a Munkáspárt, a brit EU-tagság megszüntetésének programjával induló UKIP, a Zöldek, valamint a skót és a walesi nacionalista párt, az SNP és a Plaid Cymru vezetői vennének részt. A harmadik műsorban a médiatársaságok javaslata szerint viszont csak David Cameron konzervatív párti miniszterelnök és fő kihívója, Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője vitázna négyszemközt. Ebből szinte belpolitikai botránnyá fajult marakodás alakult ki, miután Cameron a tévétársaságok ajánlatára válaszul bejelentette, hogy csak egyetlen 90 perces vitán kíván részt venni az összes többi párt vezetőjével, az egyébként már hetek óta folyó kampány "hivatalos", március 30-ai kezdete előtt, és nem hajlandó négyszemközti tévévitára Milibanddel. A Downing Street annak idején közölte, hogy "ez a kormányfő utolsó ajánlata". Cameron álláspontjának ismertté válása után a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták is szembefordultak a miniszterelnökkel, Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje pedig közölte: ő akkor is elmegy a tévétársaságok által javasolt harmadik, négyszemközti vitára, ha Cameron helyett "egy üres székkel" kell szembenéznie. A BBC keddi értesülése szerint azonban kompromisszum kezd körvonalazódni. A tévétársaságok felajánlottak egy teljes körű televíziós vitát a hét párt vezetőinek részvételével, de nem a március végi hivatalos kampánykezdet előtt, hanem április elején, már a kampányidőszakban. Cameron a Konzervatív Párt magas rangú illetékeseinek keddi tájékoztatása szerint ezt elfogadta, vagyis annyi engedményt tett, hogy hajlandó a kampányidőszakban részt venni egy ilyen műsorban. Arról azonban továbbra sincs szó, hogy a kormányfő négyszemközt vitázzon a kamerák előtt a Munkáspárt vezetőjével. A The Spectator című, a Konzervatív Párthoz közelálló brit folyóirat forrásai szerint a teljes körű tévévita után Cameron és Miliband részt venne egy interjú és közönségfórum formáját öltő műsorban, egy időben, de különböző helyszínekről, vagyis nem lépnének közösen a kamerák és a közönség elé. A helyzet mindazonáltal továbbra is bizonytalan, mivel munkáspárti források kedden azt közölték a BBC-vel, hogy nincs tudomásuk új javaslatról a tévéviták menetrendjével kapcsolatban, és a Labour továbbra is az általa már elfogadott, három vitaműsorra, köztük egy négyszemközti vitára szóló javaslatot tekinti érvényesnek. Nagy-Britanniában nincs hosszú időre visszanyúló hagyománya a választások előtti televíziós vitáknak: az első ilyen vitasorozatot 2010-ben, az előző parlamenti választások előtt tartották.