Lesz pénz a bevándorlókra

Három külön költségkeretről is tárgyaltak az európai vezetők máltai csúcsértekezletükön, amelyek a menekültválság egy-egy szeletének megoldását szolgálnák. A legnagyobb összeget Törökország kaphatja, a fekete Afrikából indulók otthon tartására viszont kevés a pénz.
Napi.hu, 2015. november 13. péntek, 13:10
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió vezetői alapvetően egyetértettek abban, hogy az EU a következő két évben hárommilliárd eurót utaljon át Törökországnak azzal a céllal, hogy a pénz segítségével megfékezzék az onnan induló menekültáradatot - jelentette a Wall Street Journal. Törökországra kulcsszerep hárulhat abban, hogy Európa megszabaduljon a rá nehezedő bevándorlási nyomástól.

A szíriai polgárháború kitörése óta 2,2 millió ember keresett menedéket a hazájukkal szomszédos országban. Európába az ENSZ adatai szerint idén 660 ezer menekült érkezett Törökországon át. Ennek tudatában az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az EU adjon közvetlen támogatásokat az ankarai kormánynak a menekültek fogadásához és elhelyezéséhez.

Alakul a török-EU üzlet

A közös kasszából 500 milliót csoportosítanának át erre a célra, míg a hárommilliárdból fennmaradó részt a tagországoknak kellene összeadniuk nagyságuk arányában. A három legnagyobb donor Franciaország, Nagy-Britannia és Németország lesz. További lehetőség a tagállamoknak a közös büdzséből visszajáró, de még át nem utalt pénz felhasználása. Ez idén 2,3 milliárd euró.

A török fél kéréséhez igazodva abban is megállapodtak a csúcs résztvevői, hogy a következő hetekben felgyorsítják - és 2016 márciusára befejezhetik - az EU és Törökország közti vízumkényszer megszüntetéséről szóló tárgyalásokat. Emellett újrakezdik az ország uniós csatlakozását előkészítő tárgyalásokat. Cserébe Törökország megerősíti a határőrséget az Égei-tengeren, illetve a Görögországgal és a Bulgáriával közös határán.

Konfliktus Afrikával

Nem ilyen nagyvonalú az EU a fekete afrikai bevándorlás ügyében, igaz, itt nincs olyan kitüntetett ország, amellyel tárgyalhatna. A Trust Fund for Africa alapba mindössze 78,2 millió eurót utaltak át a tagállamok az Európai Bizottságtól származó 1,8 milliárd mellé. A terv az lenne, hogy a két összeg egyenlő legyen.

Az afrikai országok nem szívesen fogadják vissza az Európából kitoloncolt bevándorlókat, mert az ott végzett munkájuk béréből hazautalt pénz fontos része bevételeiknek.

Hasonló a helyzet a szíriai lakosság támogatását szolgáló alappal. Ez 500 millió euróra számíthat Brüsszelből, ám az uniós kormányok eddig csak 34,4 millió eurót utaltak át a számlájára. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra számít, hogy a következő hetekben megugrik az utóbbi összeg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.14 12:18

..a nato menjen oda az oroszokkal ,kínával együtt ,és tegyen rendet szíriában -irakban !! 100 000 ember elég lesz !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html