Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány perccel kedd 12:00 előtt elsőre csak imbolyogni kezdett, majd összeomlott a Morandi-híd a Genova melletti A10-es autópályán. Az első hírek szerint 6-9, más, későbbi sajtóértesülések szerint majdnem húsz autó lehetett a viadukton. A tűzoltók és a mentők egyelőre keresik a túlélőket. Délután kettő körül, az Il Viminale, vagyis az olasz belügyminisztérium 11 halottról számolt be első közlésében, majd háromkor 22 áldozatról tájékoztattak, este hatkor pedig már azt mondták, legalább 35-en veszítették életüket a tragédiában. Az egyikük egy kisgyerek - derül ki a Corriere della Sera és a La Stampa beszámolóiból.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: nem tudnak magyar áldozatokról, érintettekről. A külügy tájékoztatását bővebben itt olvashatja.

Jelenleg több mint 200 tűzoltó, mentő és katasztrófavédelmi specialista van a helyszínen. Mentőkutyás keresőcsapatok kutatnak a sérültek és az áldozatok után. A sajtóban megjelent hírek szerint akár több tucat ember halhatott meg a szerencsétlenségben. A legutolsó közlés arról szólt, hogy a huszonkét halotton kívül a romok között nyolc súlyos súlyos sérültet találtak, őket kórházba szállították.

A fotó forrása: AFP Photo/Andrea Leoni.

A Morandi-híd vasúti pályák, valamint a Polcevera-csatorna, illetve a forgalmas Walter Fillak út felett halad át, az információk szerint semmilyen vonat nem volt a balesetkor a környéken. A vágányokat lezárták, a vasúti forgalmat felfüggesztették. A közelben egy krízisközpontot hoztak létre, hogy az esetleges súlyos sérülteket helyben stabilizálják, mivel az időjárási körülmények sokáig rosszak voltak: esett az eső és viszonylag erős szél fújt a környéken. Kora délutánra javultak csak a viszonyok, de a mentést végző szakemberek így is pokoli állapotokról beszéltek.

A mentőegységek - a la Stampa szerint - arra panaszkodtak, hogy rengeteg a törmelék és a por a baleset környékén. Attól tartanak, hogy a romok alól további halottak kerülnek majd elő, a nehéz körülmények között pedig sokkal problémásabb az emberek felkutatása. Az Euronews alábbi felvételen jól látható, hogy szinte áthatolhatatlan halmot alkotnak az összetört betondarabok.

 

 


A sebesülteket nemcsak a genovai kórházakban várják, készültségbe helyezték Lombardia és a Piedmont térségének több kórházát is.

A térség felől egy hidegfront, erős zivatarlánccal kísérve tart Magyarország felé. Az Országos Meteorológiai szolgálat több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. (Részletek ebben a cikkben.)

Így látták a szemtanúk

"Alig 20 méterre az autómtól csapódott be a törmelék, éreztem, ahogy belerázkódik a föld. Olyan volt, mintha villámcsapás érne" - mondta Davide Ricci a Corrierének, aki éppen a Polcevera menti úton tartott délnek, amikor a baleset történt. Ő azt mondja, hogy először a középső tartópillér dőlt romba, majd követte a híd többi eleme. Egy közel 230 méteres szakasz zuhant a mélybe.

Az Il Foglio lapnak Alberto Lercari teharutósofőr azt mondta, hogy éppen kihajtott egy alagútból és ráfordult a hídra nyugati irányból, amikor azt látta, hogy kétségbe esett emberek sikítva rohannak felé. Állítja, hallotta az összeomlást, ahogy közeledett a híd felé. A látványt félelmetesnek nevezte.

Még vizsgálják a körülményeket

Pontosan nem tudni, hogy mi okozta a katasztrófát, de a lapoknak nyilatkozó szakértők szerint a Genova térségét kedd reggel elérő viharos időjárás gyengíthette meg a híd szerkezetét, később a belügyminisztérium is ezt nevezte meg lehetséges okként. Amalia Tedeschi, a tűzoltóság helyi szóvivője azt mondta, korábban semmilyen jelét nem érzékelték, hogy a híd szerkezete meggyengült volna.

Ugyanezt mondta Giovanni Castellucci az autópályát üzemeltető cég vezetője is.

Több szemtanú a híd összedőlése előtt villámcsapást látott. Valamilyen villanás az alábbi, összeomlásról készült videón is látható az első másodpercekben (a felvétel a sütik elfogadása után tekinthető meg az Accetto gombra kattintva - a szerk.):

A viadukt az A10-es autópálya része, a genovai kikötőt és ipari negyedet köti össze az A7-es sztrádával. Alatta ipari épületek, sőt, lakóházak is vannak. A hírek szerint több építményben is kár esett, köztük az Ansaldo Energia, Olaszország vezető energetikai szolgáltatójának egyik raktárában is. Innen nem jelentettek sérültet: egy parkoló területre zuhant a törmelék, de éppen nem tartózkodott ott senki. A lakóházakból mindenkit kimenekítettek.

A kékkel jelölt a híd beszakadt része. A kép baloldalán látható épületek az energetikai céghez tartoztak. Az épen maradt jobb pillár alatt lakóházak vannak.
A fotó forrása: Napi.hu/Google Maps.

A hidat a tervezője, Riccardo Morandin után nevezték el, 1963 és 1967 között épült. Mintegy 50 méter magasan fut rajta a pályafelület, a pillérei pedig egyenként 90 méter magasak, hossza 1,2 kilométer, vasbetonból készült. A Corriere azt írja, az elmúlt közel 50 évben többször is felújították, apróbb karbantartásokat eszközöltek rajta. A baleset előtt már tervezték az újabb javítási munkálatokat is a Corriere szerint.

 

 

Az olasz közlekedési miniszter, Danilo Toninelli "hatalmas tragédiának" nevezte a történteket. Az olasz kormány szóvivője közölte, Giuseppe Conte kormányfő és a vészhelyzeti kabinett a Műveleti Szobából figyeli az eseményeket, kapcsolatban vannak a hatóságokkal és a mentésben résztvevő szervekkel. Később Conte és Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes a helyszínre látogatnak.

Olaszországban nem ritkák a hídbalesetek: az elmúlt 10 évben négy alkalommal omlottak össze ilyen építmények. Még 2009-ben a megáradt Pó folyó sodort el egy hidat, 2016-ban Leccóban egy teherautó alatt omlott össze egy szerkezet, abban a balesetben egy ember meghalt, öt megsérült. Tavaly márciusban két halálos áldozatot követelt egy Anconához közeli híd összeomlása - összesítette az Index.

A fejléckép forrása: Reuters/Stringer.