Névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint az új vizsgálatot 15:6 arányban utasították el a hágai székhelyű szervezet Moszkva kezdeményezésére összehívott, zárt ajtók mögötti ülésén. A sajtóban arról számoltak be, hogy Algéria, Azerbajdzsán, Kína, Irán és Szudán támogatta az orosz javaslatot, tizenhét ország pedig tartózkodott.

"A nemzetközi közösség ismét kiállt és nemet mondott az eljárás megzavarását célzó orosz kísérletekre" - jelentette ki Nick Heath, az Egyesült Királyság hollandiai nagykövet-helyettese. A brit delegáció korábban "perverznek" minősítette az orosz fél felvetését, amely szerintük pusztán "elterelő taktika" az OPCW munkájának aláásására.

Alekszander Sulgin, az orosz küldöttség vezetője átláthatatlannak nevezte az eddigi vizsgálatot.

"Oroszországot és a végrehajtó tanács több más országát félrelökték" - közölte. "Azt mondják, tájékoztatni fognak a vizsgálat eredményeiről, de ismerve az úgynevezett partnereink viselkedését, nem számíthatunk a jó szándékukra" - tette hozzá.

Szkripal és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország a felelős. Moszkva ezt visszautasította. Az ügy a vádak és viszonvádak nyomán egyre inkább elmérgesedett, a nyugati államok jelentős részben felsorakoztak az Egyesült Királyság mögött, és a szemben álló felek eddig több mint háromszáz diplomatát utasítottak ki.

A fotó forrása: Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP