A dán székhelyű, nemzetközi befektetési bank negyedik negyedéves kitekintése előrebocsátja, hogy az S&P 500 indexbe tartozó - nem pénzügyi - vállalatok idén 20 százalékos tőkearányos megtérülést hoztak. A robottechnikában, az űrkutatásban és a palagáz kitermelésében tevékenykedő cégeket emelte ki Garnry.

A másik tény, amelyre a politikusok ritkán, a gazdasági szakértők pedig a legutóbbi időkig alig hivatkoztak, a társadalmi nyugtalanság. Ma már ismertek a görög- és spanyolországi megmozdulások, de Németország sem feszültségmentes, hiszen 10 éve alig volt béremelés - tette hozzá.

A Saxo Bank elemzői Európában és Kínában kevésbé bíznak, az USA-ban látják a növekedés motorját. Kína nagy hibát vétett akkor, amikor elhanyagolta a belső fogyasztást, és az egygyerekes családmodellel visszafogta a jövőbeli munkaerőt. A novemberi pártkongresszust egy év vákuum követi, ennyi idő kell arra, hogy az új vezetők megalkossák gazdasági stratégiájukat.

Az Egyesült Államokban a növekedést egy veszély fenyegeti: a korábbi törvények alapján végrehajtandó 600 milliárd dolláros kiadáscsökkentés. A két párt megegyezésével azonban ez elhúzható, és három negyedév alatt annyira lecseng, hogy nem hat drasztikusan a gazdaságra.

Az árupiacon - az amerikai és kelet-európai aszály miatt - 40 százalékkal emelkedett a búza, a kukorica és a szója ára. A magasabb ár hosszabb ideig megmarad. Az igazi veszélyt azonban az Izrael és Irán közti konfliktus jelenti az árupiacon. Ha kitörne a háború, akkor drasztikusan emelkednének az olajárak - mondta a részvénypiaci stratéga.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!