Lesznek itt még pénzügyi válságok

A következő tíz évben számos pénzügyi válságot fog elszenvedni a világ, hiszen a gazdaságpolitika nem tett elég erőfeszítést az ágazat szabályozására – mondta a borús jóslatairól közismert Nouriel Roubini a CNBC hírtévében.
NAPI, 2010. szeptember 27. hétfő, 10:23
Fotó:

Semmi alapvető változás nem történt, az amerikai pénzügyi reform törvénycsomag is túl későn jött, amellett, hogy túl keveset tartalmaz - mondta Dr. Végzet.

Roubini szerint ha vállalati és gazdasági adatok csalódsát okoznak majd, akkor különböző, egymást erősítő negatív hatások lépnek fel: részvénypiaci korrekció, a hitelfelárak további növekedése, kockázatkerülő befektetői hangulat eluralkodása és még nagyobb ingadozások - ezek aztán mind pusztító hatással járhatnak a reálgazdaságra.

A közgazdász szerint a monetáris lazításssal járó ingyenpénz miatt különféle eszközbuborékok alakulhatnak ki, sőt, a feltörekvő piacokon már most is beszélhetünk ezekről.

Roubini szerint az Egyesült Államokban a munkanélküliség csökkentése céljából közvetlen gazdaságélénkítő gazdaságpolitikára van szükség, Kína pedig versenyképesség-romlás nélkül is engedhetné a jüan felértékelődését.

HOZZÁSZÓLÁSOK