Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság adatai szerint az úgynevezett "bankközi" díjak évente több mint tízmillárd euró költséget jelentenek az unió viszonteladói, végső soron pedig a fogyasztók számára. A vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a kártyás fizetés ilyen költségvonzattal jár. A díj ráadásul tagállamonként eltérő, mivel mértékéről nem törvény, hanem a nemzeti versenyhivatal dönt. A kereskedők minden kártyás tranzakcióért fizetnek, a költséget pedig beépítik az általuk forgalmazott termék vagy szolgáltatás árába.

Maximálják a bankkártyás fizetés bankközi díját

Az Európai Parlament (EP) arról döntött, hogy a tranzakciók kezeléséért a bankok által kivetett díj például Visa vagy MasterCard hitelkártyával történő fizetés esetén legfeljebb a tranzakció értékének 0,3 százalékára rúghasson. A debitkártyák (betéti kártyák) esetében a tranzakció értékének 0,2 százaléka vagy 7 eurócent lehet a díj (az alacsonyabb összeg számít) - írta közleményében az EP magyarországi tájékoztatási irodája.

A felső határ az egy tagországon belüli, és a tagországok közötti tranzakciókra egyaránt érvényes, és a jogszabály hatályba lépése után egy évvel lép életbe. Az alacsonyabb díjak idővel alacsonyabb termék- vagy szolgáltatás-árat eredményezhetnek.

Biztonságos internetes fizetés

Csütörtökön az internetes fizetésekre vonatkozó biztonsági előírások frissítéséről is döntöttek annak érdekében, hogy a szabályok tarthassák a lépést a műszaki fejlődéssel, a piaci fejleményekkel és az internetes számlarendezések egyre növekvő számával. Az internetes fizetési szolgáltatásokat igénybe vevők ezentúl egyértelmű tájékoztatást kapnának többek között a fizetés összköltségéről, a teljesítés idejéről, a szolgáltató elérhetőségéről és az váltási rátáról.

A vásárló által nem jóváhagyott kifizetéseket a jogtalan kifizetés észlelését követő 24 órán belül vissza kell fizetni, de 50 euróig a kártyatulajdonos állja az ellopott vagy elveszett fizetési kártyán keletkezett veszteséget.

Fizetési szolgáltatások olcsóbban és nagyobb választékban

Az internetes számláról fizető vásárlók harmadik fél - azaz felhatalmazott pénzforgalmi szolgáltatók - által biztosított, biztonságos fizetési szoftvert vagy készülékeket is igénybe vehetnének anélkül, hogy az áru vagy szolgáltatás eladója ezért külön díjat számítson fel.

A fizetési szolgáltatást kínálóknak kérésre nyilvánosságra kellene hozniuk a fizetések feldolgozásának konkrét költségét. A fizetési szolgáltatások díjainak felső határát emellett a kártyás fizetésre vonatkozó, hamarosan készülő jogszabályban kellene rögzíteni, a határértéknek pedig az egyes fizetési eszköztől és a teljesítés módjától függetlenül minden kártyás fizetésre érvényesnek kellene lennie.