Leszorítják a bankkártya tranzakciós díjakat

Felső határt kell szabni annak a bankok által kiszabott díjnak, amelyet a bankkártyás fizetések alkalmával a kereskedőre rónak ki: erről döntött az Európai Parlament csütörtökön. Ugyanezen a napon egy másik szavazás során az internetes számlarendezést biztonságosabbá tévő jogszabályokról is döntöttek.
Napi.hu, 2014. április 3. csütörtök, 12:49
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság adatai szerint az úgynevezett "bankközi" díjak évente több mint tízmillárd euró költséget jelentenek az unió viszonteladói, végső soron pedig a fogyasztók számára. A vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a kártyás fizetés ilyen költségvonzattal jár. A díj ráadásul tagállamonként eltérő, mivel mértékéről nem törvény, hanem a nemzeti versenyhivatal dönt. A kereskedők minden kártyás tranzakcióért fizetnek, a költséget pedig beépítik az általuk forgalmazott termék vagy szolgáltatás árába.

Maximálják a bankkártyás fizetés bankközi díját

Az Európai Parlament (EP) arról döntött, hogy a tranzakciók kezeléséért a bankok által kivetett díj például Visa vagy MasterCard hitelkártyával történő fizetés esetén legfeljebb a tranzakció értékének 0,3 százalékára rúghasson. A debitkártyák (betéti kártyák) esetében a tranzakció értékének 0,2 százaléka vagy 7 eurócent lehet a díj (az alacsonyabb összeg számít) - írta közleményében az EP magyarországi tájékoztatási irodája.

A felső határ az egy tagországon belüli, és a tagországok közötti tranzakciókra egyaránt érvényes, és a jogszabály hatályba lépése után egy évvel lép életbe. Az alacsonyabb díjak idővel alacsonyabb termék- vagy szolgáltatás-árat eredményezhetnek.

Biztonságos internetes fizetés

Csütörtökön az internetes fizetésekre vonatkozó biztonsági előírások frissítéséről is döntöttek annak érdekében, hogy a szabályok tarthassák a lépést a műszaki fejlődéssel, a piaci fejleményekkel és az internetes számlarendezések egyre növekvő számával. Az internetes fizetési szolgáltatásokat igénybe vevők ezentúl egyértelmű tájékoztatást kapnának többek között a fizetés összköltségéről, a teljesítés idejéről, a szolgáltató elérhetőségéről és az váltási rátáról.

A vásárló által nem jóváhagyott kifizetéseket a jogtalan kifizetés észlelését követő 24 órán belül vissza kell fizetni, de 50 euróig a kártyatulajdonos állja az ellopott vagy elveszett fizetési kártyán keletkezett veszteséget.

Fizetési szolgáltatások olcsóbban és nagyobb választékban

Az internetes számláról fizető vásárlók harmadik fél - azaz felhatalmazott pénzforgalmi szolgáltatók - által biztosított, biztonságos fizetési szoftvert vagy készülékeket is igénybe vehetnének anélkül, hogy az áru vagy szolgáltatás eladója ezért külön díjat számítson fel.

A fizetési szolgáltatást kínálóknak kérésre nyilvánosságra kellene hozniuk a fizetések feldolgozásának konkrét költségét. A fizetési szolgáltatások díjainak felső határát emellett a kártyás fizetésre vonatkozó, hamarosan készülő jogszabályban kellene rögzíteni, a határértéknek pedig az egyes fizetési eszköztől és a teljesítés módjától függetlenül minden kártyás fizetésre érvényesnek kellene lennie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.04.03 13:17

@jobbajobb:
Te egyszerű, ezt miből olvastad már megint ki! Tényleg ennyire nem érted, ami ide van írva! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.03 13:00

..hahahahahaahaha..bennünket követ az eu ...,megmondtuk ...,ezt is ,és nekünk lett igazunk ..,már megint !!!....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html