Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez a fejlemény újabb jele annak, hogy Szalmán király fia, az országot ténylegesen irányító Mohamed bin Szalmán herceg hatalma megszilárdítása érdekében ártalmatlanítani akarja vetélytársait a trón megszerzésében - írja a 444.hu az MTI-re hivatkozva.

Ahmed bin Abdelaziz asz-Szaúdot, Szalmán király öccsét és Mohamed bin Najefet, az uralkodó unokaöccsét otthonukból állították elő és vették őrizetbe, mert "lázadást szítottak a király és a trónörökös hatalmának megdöntésére" - írta a Wall Street Journal. Ha bűnösnek találják őket, életfogytig tartó börtön- vagy akár halálbüntetést is kaphatnak - mondták a meg nem nevezett szaúdi források a lapnak. A The New York Times szerint rajtuk kívül őrizetbe vették még Najef herceg öccsét is.

A BBC kommentárja szerint ők az uralkodó család legtekintélyesebb tagjai közé tartoznak. Az ország alapítójának befolyásos fia közül már csak a király és Ahmed él, míg Najef herceg belügyminiszterként fontos győzelmet aratott az Al-Kaida ellen, és három évvel ezelőttig első volt az öröklési sorrendben.

A szaúdi hatóságok egyelőre nem válaszoltak a hírügynökségeknek az üggyel kapcsolatos érdeklődésére. Mohamed bin Szalmán már a királyi család több más tagját, vallási vezetőket, üzletembereket és ellenzékieket bebörtönöztetett, többeket korrupció vádjával. A Reuters szerint Mohamed bin Szalmán attól tarthat, hogy a király halála esetén a család nem őt akarja majd a trónon, és más lehetséges trónörökösök akarják azt elfoglalni.

Szalmán király hajlott kora miatt 2017-ben adta át feladatainak nagy részét Mohamed nevű fiának. A CIA és több nyugati kormány szerint ő volt a felbujtója Dzsamál Hasogdzsi szaúdi emigráns ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolásának Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán.