Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez az állampolgársági program lehetővé tette, hogy legkevesebb félmillió euró (155 millió forint) igazolt befektetése vagy azonos összegű állampapír vásárlása esetén bárki bolgár útlevelet igényelhessen - számol be az MTI.

Az állampolgárságot kérvényezőket a bolgár biztonsági szolgálatok átvilágították, ez azonban nem győzte meg az Európai Bizottságot arról, hogy a vizsgálat minden biztonsági megfontolásra kiterjedt. A brüsszeli testület egy jelentésében kifogásolta, hogy Málta, Ciprus és Bulgária az állampolgárság megszerzését lehetővé tevő programok által elősegítik a pénzmosást és az adócsalást.

A bolgár igazságügyi tárca azt állítja, hogy egy éve dolgozik a vitatott program eltörlésén.

"2013 óta mindössze 46 külföldi befektető adott be ilyen kérvényt Bulgáriában, s csak négyen teljesítették a feltételeket. Ezért sikertelennek értékeljük a programot, mert csak kevés új munkahely jött létre általa" - mondta a tárca egyik szóvivője. Nem említette, hogy a kérvényezők milyen állampolgársággal rendelkeznek, mindössze annyit árult el, hogy vannak közöttük egyiptomi, izraeli, pakisztáni és orosz üzletemberek is.

Bulgáriában október végén állami tisztségviselők által működtetett irathamisítói hálózatot számoltak fel a hatóságok. A bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottak a vádak szerint külföldieknek olyan hamis dokumentumokat értékesítettek, amelyek azt voltak hivatottak igazolni, hogy az irat tulajdonosának egyik felmenője bolgár állampolgár. Az igazolások révén a külföldiek bolgár állampolgársághoz, illetve útlevelekhez tudtak jutni, lehetővé téve számukra az Európai Unió területén a lakhatást és a munkavállalást.

A bolgár sajtó értesülései szerint ezrek jutottak ilyen hamis iratokkal bolgár útlevelekhez.

A letelepedési államkötvényt 2017-től szüntették meg Magyarország.