Lengyelország egyre vonzóbbá vált a külföldiek, különösen az ukránok szemében - idézte az OTTO Work Force állásközvetítő cég elemzését a Rzeczpospolita. A szakértők becslése szerint 1,25 millió ukrán dolgozik a lengyeleknél, ehhez jönnek még a diákok és a turisták.

A bevándorlóknak jelentős hatásuk van a lakáspiacra is - véli a RE/MAX ingatlaniroda-hálózat lengyel osztályának vezetője. - Az ukrán ügyfelek száma hónapról hónapra növekszik, leginkább kisebb lakásokat bérelnek, akár a városi központoktól távolabb.

A bérlés mellett egyre többen vásárolnak is lakást. Tavaly a külföldi vevők 22 százaléka ukrán volt, ők alacsonyabb komfortú ingatlanokat vettek, amelyekbe gyorsan be lehetett költözni. Fontos volt nekik, hogy a munkahelyükre és az iskolákba tömegközlekedéssel könnyen eljuthassanak új otthonukból.

Beszállnak az építésbe is

A belügyminisztérium adatai szerint 2016-ban az ukránok több mint 60,8 ezer négyzetméternyi lakást vettek meg. Ha átlag 50 négyzetméteresnek vesszük ezeket, akkor ez 1,2 ezer lakást jelent.

Eközben a németek 40,3 ezer, az olaszok 10,4 ezer négyzetméternyi lakást vettek, amelyek az 50 négyzetméteres átlaggal számolva 800, illetve 200 ingatlant jelenthetnek. Mellettük, oroszok, vietnamiak japánok, mexikóiak, irániak is vásároltak, sőt volt madagaszkári, paraguayi és Sierra Leone-i vevő is. Sok olasz-lengyel házaspár költözik át Lengyelországba a nehéz olaszországi gazdasági helyzet miatt.

Vannak olyan külföldiek, akik beszállnak lakásépítésekbe. Ehhez sokszor kapnak segítséget a beruházóktól, például a hitelszerzésben, a papírmunka elintézésében. Ők magasabb színvonalú lakásokat vásárolnak maguknak vagy a rokonaiknak. Ezek négyzetmétára 7-8 ezer zloty (530-600 ezer forint).

Varsó hatalmas, modern lakókerületében, Ursusban főleg ukránok, azeriek és fehéroroszok akarnak letelepedni, de megjelentek a vietnami érdeklődők is.