Letöltendő börtönbüntetést kapott Alekszej Navalnij (frissített)

Helyben hagyta a moszkvai városi bíróság szombaton azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést az úgynevezett Yves Rocher-ügyben.
K. Kiss Gergely, 2021. február 20. szombat, 10:39
Fotó: AFP

A fellebbviteli bíróság határozata értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kiszabott három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie - idézi az MTI. Ez másfél hónappal kevesebb, mint amennyit február 2-án első fokon kapott, mert figyelembe vették az 2014. október 30. és 2015. február 18. közötti időszakot, amelyet az otthonába zárva kellett eltöltenie.

Ha más ügyekben nem szabnak ki rá újabb büntetést, a politikusnak 2023 júliusában vagy augusztusában kell kiszabadulnia. Azonban más eljárások is folynak ellene, egyebek között azon a címen, hogy hűtlenül kezelte és saját céljaira fordította az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak (FBK) befizetett támogatását.

Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésének letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket, ebből az ügyész szerint ötvenszer 2016-ban.

A politikus védői szombaton a szabadon bocsátását kérték a moszkvai városi bíróságtól szombaton az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) vonatkozó döntése alapján. A strasbourgi bírói testület szerdán, a saját eljárási szabályzatának 39. szakasza alapján úgynevezett ideiglenes intézkedést rendelt el, és követelte Moszkvától a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását. A bíróság a politikus életét fenyegető kockázatok jellegére és mértékére, illetve fogva tartása általános körülményeire hivatkozott.

Az orosz igazságügyminisztérium szombaton hivatalos választ küldött az EJEB-nek, amely szerint a bíróság túllépte hatáskörét, és döntését nem tényekre alapozva hozta meg. A tárca szerint a Navalnij ügyvédjeinek Strasbourghoz intézett folyamodványa nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményének vonatkozó cikkével. A levél szerint Moszkva idejében a bíróság rendelkezésére bocsátotta a politikus fogva tartására vonatkozó adatokat, de a testület ezeket nem vette figyelembe.

Navalnij felszólásában rámutatott, hogy az EJEB határozata alapján el kell őt engedni. Azt hangoztatta, hogy a megmérgezését követően nem rejtőzködött az orosz büntetés-végrehajtás elől, mert az egész világ tudta, hogy hol tartózkodik. Rámutatott, hogy az Yves Rocher-ügyben rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje lejárt. Emlékeztetett arra, hogy önként tért vissza Oroszországba.

A pert kilenc európai nagykövetség képviselői figyelték a helyszínen. Az Európai Unió fontolóra vette, hogy a politikussal szembeni eljárás címén újabb szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben. Navalnijnak szombatra kitűzték egy másik tárgyalását is. Azon egy második világháborús veterán megrágalmazása címén vádlott.

Egy másik ügyben is elítélték

Navalnijt szombaton egy másik perben egy második világháborús veterán megrágalmazása címén is bűnösnek találták. A bíróság 850 ezer rubel (a rubel jelenleg négy forintot ér) pénzbüntetésre kötelezte. A bíró emellett átküldte az orosz Nyomozó Bizottságnak (SZK) a vádlott azon kijelentéseinek jegyzőkönyvét, amelyekkel Navalnij az ügyész szerint megsértette a bíróságot és az ügyészt, ami egy újabb eljárás alapja lehet.

A sértett fél, a 94 éves Ignat Artyomenko, az állami RT televízió egy politikai kampányfilmjében szerepelt, amely a tavalyi alkotmányreform-szavazásra agitált. Ennek szereplőit az ellenzéki politikus "lakájoknak", "árulóknak" és "az ország szégyenének" nevezte. A tárgyaláson elutasította a bocsánatkérést. A bíró szerint bebizonyosodott, hogy a sértett senkit sem árult el.

Az utolsó szó jogán - szombaton másodszor - elmondott beszédében Navalnij rámutatott, hogy a veterán az elmúlt négy évben hét alkalommal kapott az államtól élelmiszersegélyt, összesen 11 ezer rubel értékben, amit a per költségei sokszorosan meghaladtak. Az eljárást figyelemelterelésnek nevezte, és ismét kitért a palotára, amelyet állítása szerint Vlagyimir Putyin elnöknek építettek fel Gelendzsikben, mint mondta, a nyugdíjasok elvont pénzből.

"Önök megalázzák megsértik a veteránokat azzal hogy őt (Artyomenkót) bábuként használták fel" - mondta, és kifejezte reményét, hogy aki ezt tette, "a pokolban fog megégni" és "elnyeri méltó büntetését".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az azt feszegető kérdésre, hogy a letöltendő büntetésre ítélés után milyen lesz Navalnij politikai jövője, azt mondta, "ez egyáltalán nem a mi (Kreml) dolgunk". Azt hangoztatta, hogy Oroszországban a törvény rendelkezik az állampolgárok választó és megválaszthatósági jogáról, mindenki esetében azonos módon. "Nagyon sokoldalúnak" nevezte Oroszország politikai életét, megjegyezve, hogy van aki politikai harcot törvényes kereteken belül és van aki az illem határain átlépve folytatja. "Elvileg elegendő pluralizmus van nálunk a politikai küzdőtéren és a Kremllel sokan opponálnak" - mondta Peszkov.

"Nyilvánvalóan ésszerűtlen"

Alekszej Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Ezen intézkedés és a politikus elítélése hatására három, engedély nélküli tömegtüntetés is volt az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét őrizetbe vették a hatóságok.

Az Yves Rocher Vostok-ügyben Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, öccsére pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Az ítélet szerint a fivérek 26,8 millió rubel (jelenleg mintegy 107 millió forint) kárt okoztak az Yves Rochernak, és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született.

Az EJEB 2017 októberében "önkényesnek" és "nyilvánvalóan ésszerűtlennek" minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij-fivérektől több európai konvenció megsértésével megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogot, egyúttal felülvizsgálatot kért.

Az EJEB-ítélet alapján Moszkva több mint 80 ezer euró kártérítést fizetett ki, elismerve, hogy az orosz hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezményének több rendelkezését. Az orosz legfelsőbb bíróság az EJEB határozatával kapcsolatban 2018-ban folytatta az eljárást a Navalnij-fivérek ügyében, de helybenhagyta az alsóbb szintű bírósági döntést.

Oleg Navalnij már letöltötte büntetését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brennus, 2021.02.20 11:27

Navalnij "hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html