Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háromtagú bírói tanács szavazattöbbséggel hozta meg döntését: az egyik bíró Dragnea felmentését kérte. Az esetleges fellebbezést a legfelsőbb bíróság egy másik öt vagy héttagú tanácsa fogja tárgyalni.

Dragneát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) állította bíróság elé. A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

A bíróság felmentette az okirathamisításra való felbujtás vádja alól, de bűnösnek találta a hivatali visszaélésre való felbujtásban. A PSD elnöke ártatlannak mondta magát és azt mondta bíráinak, azt állította, hogy a DNA "célpontjává" vált.

Dragneának ez már a második korrupciós pere. 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. Korábbi büntetést figyelembe véve csütörtökön halmazati büntetésként szabták ki a három és fél év letöltendő büntetést.

A bírói tanács az ügy többi kilenc vádlottját is bűnösnek találta és többnyire felfüggesztett börtönbüntetéseket szabott ki. Egyedül a gyermekvédelmi hatóság volt vezetője, Floarea Alesu kapott - priusza miatt - három év és hét hónap letöltendő börtönbüntetést. Dragnea volt felesége, Bombonica Prodan esetében megszüntették az eljárást, miután bűnösségét elismerve már korábban befizette a kincstárnak a több mint százezer lejre (mintegy 7 millió forintra) becsült kár egy részét.

A három halasztás után kimondott csütörtöki ítéletet hatalmas médiaérdeklődés övezte, hiszen Dragnea a legnagyobb román párt erőskezű vezetőjeként és a Dancila-kormányt háttérből irányító politikusként Románia legbefolyásosabb emberének számít, az ítéletnek pedig nemcsak Dragnea karrierjét, hanem a PSD és az ország jövőjét is befolyásoló politikai következményei lehetnek.

Romániában az utóbbi napokban újrakezdődtek a másfél éve rendszeresnek számító ellenzéki tüntetések. A jobboldali Klaus Iohannis államfő, a jobbközép ellenzék és az utcán tüntető civilek azzal vádolják a szociálliberális kormánykoalíciót, hogy korrupt politikusaik, elsősorban Dragnea elszámoltatásának megakadályozása érdekében próbálják átszervezni az igazságszolgáltatást és enyhíteni a büntetőjog szigorát.

A fotó forrása: AFP Photo/Alexandru Dobre.