A román legfelső bíróság szerdán hirdette ki a jogerős ítéletet, amely növelte az egykori szociáldemokrata politikusra kiszabott büntetést. Februárban ugyanis első fokon a legfelső bíróság egy másik bírói testülete 3 év és három hónap szabadságvesztésre ítélte.

Adrian Severin egyike volt azoknak az EP-képviselőnek, akiket a The Sunday Times című brit lap munkatársai - lobbistáknak adva ki magukat - 2011 márciusában megkörnyékeztek, és akiknek pénzt ajánlottak fel.

A hét elején tartott utolsó tárgyaláson az ügyészek az első fokú ítélet alapján kiszabott büntetés mértékének megduplázását, vagyis hat év és hat hónap börtönbüntetést kértek a vádlott ellen. Severin az utolsó szó jogán kifejtette, szerinte politikai indíttatású eljárásról van szó, és megkérdőjelezte az újságírók által nyilvánosságra hozott felvétel hitelességét. Mint mondta, azért nem kötött vádalkut az ügyészekkel, mert az azt jelentette volna, hogy Románia "tolvajt küldött az európai parlamentbe".

A vesztegetési ügy további érintettjeit, Ernst Strasser osztrák volt EP-képviselőt hároméves börtönbüntetésre, Zoran Thaler szlovén képviselőt pedig két és fél éves börtönbüntetésre ítélték hazájukban.