Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már Oroszországból is ellentmondó hírek érkeznek a két hónappal ezelőtt mért radioaktív sugárzással kapcsolatban, amely több tízmillió embert érinthetett Európában - derül ki a Moscow Times összefoglalójából. A történet néhány héttel ezelőtt kezdődött, amikor az orosz energetikai óriás, a Roszatom normálisnak minősítette a radioaktív sugárzás mértékét, cáfolva az ezzel kapcsolatos európai jelentéseket.

Az ezzel foglalkozó európai szervezetek egy radioaktív anyagokkal szennyezett felhőről számoltak be, amely számításaik szerint Oroszországból, az Ural hegység déli térségeiből indult el, és tucatnyi Európa ország felett áthaladt szeptember végén, október elején. A jelentés szerint a veszélyes anyag kiégett nukleáris tüzelőanyagok újrafeldolgozásából származhatott.

Cáfolat 1.0

A Roszatom már akkor kiadott egy cáfolatot a RIA Novosztyi hírügynökségen keresztül, amely szerint a ruténium 106-os izotóp jelenléte a légkörben a normális háttérsugárzás része. Ennek tükrében meglepő, hogy hétfőn maga az Orosz Szövetségi Meteorológiai Szolgálat adott hírt arról, hogy extrém nagyságú ruténium 106-sugárzást érzékelt.

Nem is akármilyet: a normális sugárzási szint 986 szorosát. Ezt a rendkívüli szintet a Cseljabinszki régióban, a Majak nukleáris bázis környezetében tapasztalták. A Majakon atomfegyverekhez gyártanak összetevőket, illetve atomerőművek kiégett fűtőelemeit dolgozzák fel - emlékeztetett a Moscow Times. A létesítmény egyik raktára 1957-ben felrobbant, ám ez a tény csak három évtizeddel később került nyilvánosságra.

Cáfolat 2.0

Na most vagy az egységes orosz kommunikáció gépezetébe csúszott egy atomnyi homokszem, és ez magyarázza a két orosz forrás - az energiacég és a meteorológiai intézet - ellenmondó információit, vagy valakinek pontatlanok a mérései, vagy valaki nem bontja ki az üggyel kapcsolatban az igazság minden részletét. A Majak ugyanis kedden újabb cáfolatot adott ki, amely szerint a Majak Termelési Egyesülés nem lehet az extrém ruténium 106-koncentráció forrása.

A Roszatom magyarul is megjelent közleményének állítása szerint a Majak üzemeiben 2017-ben egyáltalán nem gyártottak ruténium 106-os sugárforrást, és az üzem területéről nem érzékeltek megnövekedett légköri kibocsátást. A háttérsugárzás a normális határértéken belül van. A kiégett fűtőelemekből évek óta nem nyernek ruténium 106-os izotópot.

Cáfolat 3.0

A Greenpeace környezetvédelmi civil szervezet oroszországi csoportja azonban ügyészségi vizsgálatot kezdeményez annak kiderítésére, hogy a hivatalos források elhallgattak-e egy nukleáris balesetet. Ha viszonylag kicsi is volt a sugárzás mértéke Európa felett, több tíz millió embert érintett, akik közül egyeseknek egészségügyi gondjaik lehetnek emiatt - írták közleményükben.

Talán még nem hallották az ellentmondó információkból fakadó feladvány legújabb megfejtését, amelyet Jevgenyij Szavcsenko, a Cseljabinszki terület közbiztonsági minisztere fejtett ki a helyi Ura.news hírportálnak. Eszerint a sugárzás megnövekedéséről szóló információ Franciaországból indult útjára, ahol a Majakkal versenyző atomhulladék-feldolgozó létesítmény működik. Ennek manipulációja van a háttérben.

Egyébként is: ha veszély fenyegetné a helyi lakosságot, akkor elrendelték volna az emberek kitelepítését. Az, hogy ez nem történt meg, világosan bizonyítja, hogy nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni.

A nyitókép forrása: Pixabay.com