Több száz ember gyűlt össze Prágában azon a demonstráción, amelyen az egzisztenciális végveszélybe került cseh zenészek mellett fejezhették ki szolidaritásukat - derült ki a Radio Praha beszámolójából. A cseh zeneipar 130 ezer embernek ad munkát a teljes háttérszemélyzettel együtt, és évente 20 milliárd korona (260 milliárd forint) árbevételt ér el, ám jelenleg mindössze kapacitása 15 százalékán üzemel. A nagyobb baj, hogy semmi esélye a helyzet javulásának.

A zenészek az elsők között veszítették el megélhetésüket a járvány kitörésekor. Sokan azzal próbálkoztak, hogy lakásukból adtak online koncerteket abban bízva, hogy nem tart sokáig az iparág mélyrepülése. Ezzel azonban nem tudták pótolni elveszett bevételeiket - nem beszélve azokról a háttérmunkásokról, akik nem a zenélésből élnek -, és gyorsan kifogytak a pénztartalékukból.

A demonstráció résztvevői kérték a kormányt, hogy nyújtson átmeneti támogatást a zenészeknek, amíg nem tudnak a munkájukból megélni, továbbá, hogy ősztől tegyék lehetővé a maximum 5000 fős rendezvények tartását. Lubomír Zaorálek kulturális miniszter azt mondta a Radio Prahának, hogy ez ki van zárva. A kormány igyekszik megtenni, amit tud, de nem képes olyan nagyvonalú anyagi támogatást adni, mint például a német állam.

A prágai vezetés júniusban egymilliárd koronát különített el arra, hogy fenntartsák a fesztiválokat, a nyári színházakat és klubokat. Ugyanakkor sok jogosult arról számolt be, hogy eddig semmit sem láttak a pénzinjekcióból. Mostanra sikeres, népszerű zenészek, például Lenka Dusilová énekes is ott tartanak, hogy úgy látják, más jövedelemforrás után kell nézniük, mert a zenéből nem tudnak megélni.