Az elnök örül annak, hogy úgy tűnik, a kevésbé forrófejűek kerekednek felül a képviselőházban - mondta a szóvivő a republikánus képviselők azon bejelentésére reagálva, miszerint kidolgoztak egy olyan javaslatot, amely rövid távon rendezné az adósságlimit kérdését. Még nem láttuk a törvénytervezetet - hangoztatta Carney.

Az elnök, aki szerdán a képviselőház demokrata párti vezetőit fogadta, elmondta, hogy a hosszú távú megállapodást részesítené előnyben, de kész elfogadni egy rövid távú egyezséget is.

A republikánusok hat hét haladékot adnának a kongresszusnak és az elnöknek az adósságvita lezárására.

John Boehner, a képviselőház elnöke nem közölte, hogy az adósságlimit módosítását milyen feltételekhez kötötték azon felül, hogy az elnök tárgyaljon pártjával a költségvetésről. A házelnök szerint a javaslat jó szándékú és kompromisszumos.

A legtöbb gazdasági szakértő egyetért abban, hogy súlyos következménnyel járhat a világgazdaságra nézve, ha október 17-éig nem sikerül tető alá hozni az adósságplafon emeléséről szóló megállapodást. Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy a történelme folyamán először - mesterségesen - fizetésképtelenné válik.

Az adósságlimit ügyének egyre sürgetőbbé válása mellett az Egyesült Államokban 10. napja tart a szövetségi kormány részleges leállása. A kongresszus ugyanis nem tudott megállapodni az október 1-jén elkezdődött pénzügyi év részleges finanszírozásról sem.