Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Renault megerősítette, hogy a csalás elleni hivatal emberei vizsgálatot tartottak üzemeiben - jelentette a BBC. A hatóság ellenőrizni óhajtotta a gyárak berendezéseit, hogy kiderítse, mi mindent építenek be az autógyártó dízelmotorjaiba. A rendőrség nem kommentálta a sajtóértesüléseket.

A hír nyilvánosságra kerülése után 20 százalékkal zuhantak a Renault részvényei, mivel a befektetők attól tartottak, hogy a francia cég a Volkswagenhez hasonlóan olyan szoftvert épített be egyes motorjaiba, amely a tesztek idején alacsonyan tartja azok károsanyag-kibocsátását, máskor viszont szabadjára engedi az erőforrást, hogy a vezetők élvezhessék a teljesítményét.

A piac később magához tért, az áresés kilenc százalékra szelídült. A befektetőknek eszükbe juthatott a Renault vezetőségének múlt heti bejelentése, miszerint 50 millió eurót szánnak arra, hogy saját emissziós méréseik teljesen összhangba kerüljenek a hivatalos tesztek adataival. Emellett a vállalat menedzsmentje jelezte, hogy teljes nyíltsággal együttműködik a hatóságokkal.

A razzia hírét egyébként először a CGT szakszervezet vállalati szervezete szivárogtatta ki. Az érdekvédők úgy tudják, hogy a rendőrség magához vette több vezető személyi számítógépét. A másik nagy francia autógyártó a Peugeot-Citroën közleményben jelezte, hogy bezzeg nála nem volt házkutatás.