Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Így idén már biztos nem lesz ítélet abban a kötelezettségszegési eljárásban, amelyet az Európai Bizottság indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény 2017. áprilisi módosítása miatt. Az ügy emiatt tovább nyúlik, pedig már két éve napirenden van.

A felperes Európai Bizottság képviselője perbeszédében azt igyekezett bizonyítani, hogy Magyarország megsértette a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött egyezményt azzal, hogy egy EU-n kívüli egyetem magyarországi működésének feltételéül szabta a küldő és a fogadó állam közötti nemzetközi szerződést. A bizottsági jogász azzal érvelt, hogy mivel a kereskedelempolitika uniós hatáskör, az Európai Bizottságnak igenis joga és kötelessége fellépni a jogsértés ellen - írja a Népszava az EB érveléséről.

A magyar álláspont viszont az, hogy a WTO-nak van egy saját vitarendezési fóruma, ott kel megvitatni a lex CEU-ügyét. De azzal is érvelnek, hogy a kereskedelmi szervezetből nem támadták a jogszabályt.

Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében.