Lezuhant egy katonai repülő, lemondott a miniszter Horvátországban

Lezuhant egy katonai Zlin Z-242L típusú, kétüléses kiképző repülőgép az észak-dalmáciai Zárához (Zadar) közeli Biljane Donje településen, a balesetben az oktató pilóta és a tanítvány is életét vesztette - tudatta a horvát védelmi minisztérium. Lemondott Damir Krsticevic védelmi miniszter.
Domokos Erika, 2020. május 7. csütörtök, 22:22
Fotó: Pixabay

A baleset 16 óra után történt. A szerencsétlenség helyszínének környékét lezárták a hatóságok. A baleset okát egyelőre nem tudni - írta az MTI.

A horvát légierő öt cseh gyártmányú Zlin Z-242L gyakorló-oktató repülőgéppel rendelkezik, amely 2007 óta szolgál a hadsereg kötelékében.

Január végén a légierő OH-58 Kiowa típusú könnyű felderítő és futárhelikoptere szenvedett balesetet: a tengerbe zuhant, és a személyzet mindkét tagja meghalt. A helikopter, amelyet Horvátország az Egyesült Államoktól 2016-ban kapott, szintén gyakorlórepülést végzett.

Damir Krsticevic a tárca esti, hivatalos sajtótájékoztatóján lemondott tisztségéről.

A védelmi miniszter lemondását már korábban is követelték az ellenzéki pártok, mert meghiúsult a tizenkét használt, izraeli F-16C/D Barak típusú harci repülőgép megvételére irányuló üzlet. Izrael ugyanis nem tudta megszerezni az Egyesült Államok szükséges jóváhagyását a harci repülők Zágrábnak történő eladásához, s így nem teljesítette vállalásait. A miniszterrel szembeni bizalmatlansági indítvány ugyanakkor nem kapott többséget a parlamentben.

Horvátország januárban írt ki új pályázatot többcélú harci repülőgépek beszerzésére, a kormány azonban áprilisban megtakarításokat rendelt el a minisztériumokban és a helyi önkormányzatoknál a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásai miatt, és bejelentette: egyelőre eláll a többcélú harci repülőgépek beszerzésétől.

Horvát lapok akkor arról cikkeztek: Zágráb 2023-tól a NATO-szövetségeseket kérheti fel légtere védelmének ellenőrzésére, s ezt a feladatot valószínűleg Magyarország és Olaszország látja majd el - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.05.08 06:24

Na ez itt biztosan nem történik meg ! - mármint hogy bármely büdösnarancs lemondjon :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html