Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerda reggelre 100 megerősített halottja és több mint 4 ezer sérültje van a robbanásnak (vagy: robbanás sorozatnak), mely egyelőre beláthatatlan károkat okozott Libanon fővárosában. Bejrútból egymás után érkeznek a fotók és videófelvételek a város kikötőjében történt tragédiáról, mely a - beszámolók szerint a 240 kilométerre lévő Cipruson is érzékelt - katasztrófa következményeit mutatják.

A CNN megszólaltatott egy hadászati szakértőt, aki szerint elsőre felbecsülve a sokkhullámokat és a károkat, a robbanás egy kilotonnás atombombának megfelelő károkat okozott.

Sokan eltűntek, a kutatást nehezíti, hogy a robbantás után áram se volt a városban. Ugyancsak a CNN ír arról, hogy a mentésben közreműködő tűzoltók közül is 10-en eltűntek.

Műtrágyaraktár találkozik a tűzijátékkal

A jelek szerint a kikötőben egy 2750 tonnányi, évek óta ott álló ammónium-nitrát lerakat robbant fel, miután a közelben vélelmezhetően egy tűzijátékokat tároló raktár kigyulladt, és a hőhatás továbbgörgött.

Hasszan Diab miniszterelnök első reakciója az volt, hogy bejelentette: alaposan kivizsgálják az esemény körülményeit, és számonkérnek mindenkit, akik felelősek lehetnek az eseményekért. Diab közölte: a felrobbant raktárban nagyjából hat éve tárolhatták az amúgy műtrágyaként használatos vegyi anyagot, amit akkor a hatóságok foglaltak le, és azóta ott állt.

Hamad Hassan egészségügyi miniszter szerint az áldozatok száma minden bizonnyal emelkedni fog, különösen úgy, hogy a Bejrút négy kórházát is használhatatlanná tette a robbanás.

- A robbanáshoz szükséges kritikus mennyiség átmérője legalább 3 méter. Ez azt jelenti, hogy 300 tonnánál kisebb mennyiség robbanása valószínűtlen. A robbanás forgatókönyve ebben az esetben egy tartós tűz keletkezése a zsákos ammónium-nitrát tároló közelében - áll az ammónium-nitrátról a Hadmérnök szaklapban megjelent 2013-as tanulmányban. Ennek sokszorosa robbant most fel Bejrútban.

Merénylet, vagy hanyagság

Diab ígérete szerint a következő napokban kiderül, hogy mi okozta a tragédiát, az első reakciók viszont aligha segítenek a tisztánlátásban. Donald Trump amerikai elnök ugyan felkínálta az USA támogatását, azonban "szörnyű támadást" emlegetett, ami felveti a szándékosság gyanúját.

Anthony May, a CNN hadászati szakértője szerint a füst tövében látható tűz színe alapján elképzelhető, hogy nem csak ammónium-nitrát robbant. A világhálón megjelent, látható felvételek alapján Robert Baer, egy korábban a hírszerzésben dolgozó szakértő szerint a narancssárga tűzgolyó színe alapján elképzelhető, hogy a robbanáskor hadászatban használt szereket detonáltak.

Ahogy kerülnek elő az újabb felvételeket, jól látszik, hogy a kezdeti füstölgő tűz tövében sárgás színű a láng. Ezt követi a várost romba döntő detonáció.

 

Beirut blast killed 100, injured over 4,000: Lebanese Red Cross

A huge blast at Beirut port that devastated entire neighborhoods of the city has killed more than 100 people and injured over 4,000, the Lebanese Red Cross said Wednesday. "Until now over 4,000 people have been injured and over 100 have lost their lives.


 

Más országok segítségükről, illetve részvétükről értesítették a libanoni vezetést, Orbán Viktor is levélben fejezte ki Magyarország nevében együttérzését.

Libanon bajban van

Ha Bejrútnak úgy hiányzott a koronavírus mint a mondásbeli üvegesnek a hanyattesés, ez a tragédia a földön fekvőre mért oldalba rúgásnak számít. Az országban hónapok óta tüntetések zajlottak, miután drasztikusan visszaesett az ország gazdasági teljesítménye, és durva gyengülési pályára állt be az ország az amerikai dollárhoz indexált fizetőeszköze.

Libanon az év elején lényegében államcsődöt jelentett, miután az elapadó bevételei miatt képtelen volt fizetési kötelezettségeit teljesíteni.

A károk kezdeti feldolgozása során ott tart a helyzet, hogy akár 5 milliárd dollárra tehetők a károk, a sérültek és a halottak mellett nagyjából 300 ezer embernek kellett elhagyni otthonát.

A sokat idézett Johns Hopkins egyetem által közölt statisztikák szerint az országban valamivel több mint 5 ezer koronavírusos esetre jutott 65 halálos áldozat eddig.

Annyit azonban érdemes hozzátenni a libanoni adatkezeléshez, hogy lényegében nem létezik. A becslések szerint az ország lakossága 6 millió, ebből kétmillióan lakhatnak a fővárosban, illetve a a környékén.

Viszonyításképp: a tágan értelmezett Bejrút kiterjedése 67 négyzetkilométer, az 1,7 millió lakosú Budapesté 525.

A népességi adatokhoz, amelyek a mentésben jól jöhetnének meg azt érdemes kiemelni, hogy pusztán becslésekre lehet hagyatkozni, lévén utoljára 1932-ben tartottak népszámlálást.

Ez vigaszt nem nyújt senkinek akinek elpusztult a robbanásban a megélhetése, vagy elveszítette egy szeretettjét, viszont ha valaki már megpróbált átkelni az úttesten a bejrúti forgalomban, kevésbé fog meglepődni, hogy valaki otthagyott közel 3 ezer tonnányi, egy atombombával felérő vegyszert rohadni egy kikötői raktárban.