Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán elnökválasztáson újraválasztásáért harcoló Petro Porosenko hamarosan megbánhatja, hogy hagyott távozni kormányából két olyan reformert, akik hátrahagyva a magánszektort, beálltak mellé a 2014-es népfelkelés után - írja a Bloombergen Leonid Bershidsky helyszíni tapasztaltai alapján. A korábbi gazdasági miniszter, Aivaras Abromavicius és a volt pénzügyminiszter, Oleksandr Danilyuk arról híresek, hogy visszautasítják a korrupciót és elkötelezettek Ukrajna nyugati orientációja mellett. Most a komédiás színészből elnökjelöltté avanzsált Vladimir Zelenskyit támogatják.

Ez a döntésük addig érthető, hogy Ukrajna továbbra is Európa legszegényebb országa Moldova mellett, ezért a szavazók és a reformjaikat folytatni akaró szakemberek is új arcot keresnek. Csakhogy van néhány gond Zelenskyivel. Az egyik, hogy teljesen amatőr a politikában és a gazdaságpolitikában. Ezt jelzi, hogy kampánya kizárólag elitellenes üzeneteket küld a külvilágnak, mélyen hallgat arról, mit kezdene az adókkal vagy az orosz-ukrán konfliktussal. Vajon egy komédiás megfelelő vezetője lehet-e egy háborús helyzetben őrlődő országnak?

Sötét árnyék

Legnagyobb gyengéje azonban az, hogy sötét árnyékként vetül föléje jó kapcsolata Ihor Kolomoiskiy oligarchával, Porosenko korábbi üzleti ellenfelével. Kolomoiskiyt azzal vádolják, hogy mielőtt csődbe ment volna, kivonta a tőkét pénzintézetéből, a Privatbankból, amelyet végül 2016-ban 5,6 milliárd dolláros hiánnyal államosítottak. Ebben a bankban volt az ukránok legtöbb megtakarítása.

Ugyanakkor az oligarcha tulajdonában lévő 1+1 tévécsatorna Zelenskyi műsorainak legnagyobb vásárlója, továbbá Andrij Bogdan, Kolomoiskiy ügyvédje, a színész kampányában dolgozik, testőrei pedig most Zelenskyit védik. Az elnökjelölt szóvivője szerint erre az a válasz, hogy Bogdannal régi, jó barátok, a személyes védelemével pedig azonos céget bízott meg, mint az oligarcha.

A reformerek

Abromavicius litván származású magántőke-befektető, aki 2014-ben csatlakozott a kormányhoz. Sikeresen végrehajtotta az állami közbeszerzések reformját és igyekezett korszerű menedzsmentet bevezetni a több ezer ukrán állami vállalatnál. Minisztériuma hatékonyságát a létszám felére csökkentésével javította és számos fiatal, a magán- és a nonprofit szektorban szocializálódott szakembert vont be az államigazgatásba. Azért mondott le, mert úgy látta, hogy egy Porosenko elnökhöz közeli hatalombróker keresztbe tesz a reformjainak annak érdekében, hogy lehetővé tegye a korrupció visszahozatalát.

Néhány hete ötórás beszélgetésben egyeztetett Zelenskyivel, azt találta, hogy figyel arra, amit mondanak neki és gyorsan tanul. Erre szüksége is lesz, mivel olyan elemi dolgokkal sincs tisztában, hogy nem mehet pólóban egy találkozóra, ahol befektetőkkel tárgyal. Ugyanakkor az exminiszternek tetszik, hogy kerüli a formalitásokat, hiszen ez rá is jellemző.

Danilyuk korábban a McKinsey & Co. tanácsadó cégnél dolgozott. A pénzügyminiszterségről két év szolgálat után tavaly nyáron mondott le. Ezt megelőzően levezényelte az áfarendszer reformját és véget vetett azoknak a csalásoknak, amelyeket az exportőröknek visszajáró adókkal műveltek a kormány körül sertepertélő haszonlesők. Azért rúgták ki, mert fellépett két vezető adóhivatali tisztviselővel szemben, akiket csalással vádolt. Zelenskyi találta meg őt is, akárcsak Abromaviciust.

Kockázat

Mindkét reformer úgy véli, kicsi a kockázata annak, hogy Kolomoiskiy bábként fogja irányítani Zelenskyit, ha megválasztják elnöknek, ugyanis ez teljesen tönkretenné a hitelességét. Az első 100 napban ráadásul az őszi parlamenti választásra fognak készülni, így akárki is lesz az elnök, legfőbb dolga pártja jelöltjeinek támogatása lesz. Ha azt látják, hogy az államfőt a háttérből irányítják, azonnal felállhatnak a székükből, akármilyen megbízatást kapjanak is az új kormányban.

A felek közti megállapodás az lehet, hogy Zelenskyi keményen fellép a jogszolgáltatást és a hírszerzést átható korrupció ellen, megakadályozza, hogy az államigazgatás beavatkozzon az vállalatok működésébe, miközben az IMF-fel együttműködve szigorú költségvetési politikát folytat. Cserébe az elnök nyerhet velük két a befektetők szemében hiteles figurát, és ezzel kiléphet Kolomoiskiy árnyékából.

Egy pénzügyi szakértő azt mondta a Bloomberg publicistájának, hogy Zelenskyi megválasztását attól függően fogja értékelni a piac, hogy mellette lesz-e a két jól ismert reformer közgazdász. Egyelőre nem kaptak konkrét ígéreteket a színész győzelme esetére.