Oroszországban vannak a leghidegebb munkahelyeket - idézi a bne IntelliNews régiós hírportál a Crystal Ski Holiday utazási ügynökség felmérését. A vizsgálat tárgya az volt, hogy mennyit fizetnek a világ 12 legfagyosabb munkahelyén.

Az első helyre a Verhojanszk és Jakutszk aranybányáiban dolgozó technológusok kerültek, akik télen átlag mínusz 39 Celsius-fokban, de időnként mínusz 60-ban dolgoznak. Fizetésük évi 57,1 ezer dollár (16 millió forint).

A második helyre kanadai munkahelyek kerültek. Például Winnipegben egy síoktatónak mínusz 11 Celsius-fokban kell dolgoznia, bár a Fort Selkirkben mínusz 27 fokban bányákban dolgozók náluk is jobban fázhatnak, amiért 50 ezer dollárt kapnak évente. Kínában a hasonló hidegben végzett mérnöki munkáért 40,8 ezer dollárt fizetnek, ami kevesebb, mint 80 százaléka annak, amit ugyanazért normális hőmérsékleten adnak.

Ezzel szemben az USA-hoz tartozó Alaszkában egy üzemanyagokkal foglalkozó szakember 40 órás munkahetet dolgozva majdnem 69 ezer dollárt kereshet, ami másfélszerese a normális hőmérsékleten hasonló munkáért kapható bérnek. Nem járnak ennyire jól a Colorado államban mínusz 10 fokban dolgozó csomagszállító sofőrök: évi 40 ezer dollárt kapnak, ami csak 30 százalékkal több annál, amit normális hőmérsékleten dolgozva fizetnének nekik.