A litván kormány elfogadta a belorusz állampolgároknak szóló segélyprogramját - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. Többek között lehetőséget kínálnak arra, hogy a szomszéd ország polgárai tanuljanak Litvániában, majd munkát találjanak a balti országban. Eközben Aljakszandr Lukasenka belorusz államfőnek és 29 munkatársának megtiltották a Litvániába való beutazást. Ez utóbbi lépést a lett és az észt kormány is megtette.

A diktátor erre válaszul azzal fenyegette meg a balti államokat, hogy a feléjük irányuló belorusz exportot átcsoportosítják Oroszország felé, ám a litván álláspont szerint ezzel csak Fehéroroszország járna rosszul. Egy litván gazdasági szakember szerint, Lukasenka fenyegetése alkalom kell legyen a Klajpedzében levő kikötő stratégiája váltására.

Miután a lengyelek és az oroszok is erősen fejlesztik balti-tengeri kikötőjüket itt lenne az ideje ipari központtá átalakítani a térséget. Ezzel javíthatná versenyképességét. Az egyoldalú függés megszűnése a belorusz szállításoktól, mind a kikötőnek, mind a litván vasútnak előnyére válna.