Az első fordulót két hete még Ingrida Simonyte korábbi pénzügyminiszter nyerte Litvániában, aki akkor 31,31 százalékkal végzett az első helyen. Gitan Nauseda, a helyi jegybank korábbi szakértője pedig 30,94 százalékkal jutott be mögötte a második fordulóba megelőzve ezzel a másik hét jelöltet, aki a posztért indult. Azzal, hogy a második fordulóban már csak kettejük közül lehetett választani, az már biztos volt, hogy az EU és a NATO mellett elkötelezett, Oroszországgal szemben távolságtartó államfője lesz a balti országnak.

Végül a második fordulóban Nauseda úgy szerzett 74 százalékot, hogy az utolsó mérések szerint is hátrányban volt ellenfelével szemben. Simonyte végül 44 százalékot kapott. A korábbi jegybankár programjában jóléti államot és vidéken élők ügyének felkarolását ígérte és ezzel nyert is. Dacára annak, hogy Litvániában az elnököt öt évre választják meg, ő felügyeli a kül- és biztonságpolitikát, de a gazdasági folyamatokra közvetlen ráhatása nincs.

Dalia Grybauskaité jelenlegi elnök már két cikluson, 10 éven át állt Litvánia élén, többet nem enged az alkotmány - írja az Euronews.

Az EP-választáson 11 képviselői mandátum sorsa dőlt el ezzel egyszerre. Éjjel 1-kor még nem volt hivatalos adat a végeredményről.