A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB pluszról egy fokozattal, A mínuszra javította Litvánia hosszú futamidejű szuverén devizaadós-osztályzatát, stabil kilátással. A Fitch A pluszról a lehető legjobb szintre, AAA-ra emelte a Litvániára érvényes besorolási országplafont, amely a litván gazdaságban jelenlévő kereskedelmi adósok felső osztályzati határa.

A cég közölte, hogy jóllehet az EU-előírások alapján összeállított szuverén felülvizsgálati menetrendjében a litván államadós-osztályzat következő elbírálása csak októberben lett volna esedékes, ám az utóbbi időszak fejleményei indokolják a soron kívüli felülvizsgálatot. Az elsődleges indok az, hogy az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) június 20-án javasolta Litvánia felvételét az euróövezetbe 2015. január 1-jével.

Az euró meghonosítása a Fitch Ratings várakozása szerint erősíteni fogja a litván gazdaságpolitika koherenciáját és hitelességét, csökkenti a devizában fennálló banki és államadósság hitelkockázatait, emellett az euró tartalékvaluta-szerepe javítja Litvánia mint államadós költségvetési és külső finanszírozási rugalmasságát.

A litván bankrendszernek mindemellett hozzáférése lesz az euróövezeti jegybank (ECB) likviditási forrásaihoz.

Stabil a gazdaság és a bankrendszer

A hitelminősítő szerint az osztályzatjavításban szerepe volt annak is, hogy folyamatos a litván gazdaság erőteljes ütemű kilábalása a korábbi mély válságból, és viszonylag csekélyek a makrogazdasági egyensúlytalanságok. A Fitch várakozása szerint a litván gazdaság a 2014-2015-ös időszakban potenciáljához közeli, éves átlagban 3,5 százalékos ütemben növekszik, ami jórészt megfelel az A besorolási kategóriában nyilvántartott szuverén adósok mediánértékének.

Litvánia emellett jelentős államháztartási konszolidációt is végrehajtott 2009 óta és kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a litván államháztartási hiány az idén a hazai össztermék (GDP) 2,2 százaléka lesz, és jövőre 1,7 százalékra csökken. A GDP-arányos államadósság-ráta 2013 végén 39,4 százalék volt, vagyis nem érte el az "A" sávban besorolt államadósok 50 százalékos mediánszintjét - hangsúlyozza a felminősítéshez fűzött indoklásában a Fitch.

A hitelminősítő szerint a litván bankrendszer is stabil, a rendszerszintű tőkemegfelelési ráta 17,6 százalék volt 2013 végén az egy évvel korábbi 15,7 százalék után. A bankok kinnlevőségi portfolióinak minősége is javult, a nem teljesítő hitelek aránya 11 százalékra csökkent a 2010-ben mért 20 százalékos csúcsról - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Jól megy a balti országoknak

A hitelminősítők az utóbbi időben sorra osztályzatjavításokkal ismerik el a balti gazdaságok teljesítményét. A Fitch a múlt héten Lettországot minősítette fel ugyanarra a szintre, mint most Litvániát, előzőleg pedig a Moody's Investors Service javította a lett államadós-besorolást, bár egyelőre BAA1 szintre, amely a Moody's módszertanában egy fokozatnyira van az elsőrendű A kategóriától.

Lettországot a Standard & Poor's is felminősítette május végén, a Fitch besorolásának megfelelő elsőrendű A mínusz-ra.

Észtországot a három cég már jó ideje a magasan elsőrendű A plusz/AA kategóriában tartja nyilván.