Magyar hírre reagált a horvát kormány

Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatának összeköttetése, amely lehetővé teszi Magyarország számára lng (liquefied natural gas - cseppfolyós földgáz) vásárlását Olaszországból, nem veszélyezteti a krki lng-terminál megvalósítását - reagált kedden a horvát környezetvédelmi és energetikai minisztérium a Hina horvát hírügynökség megkeresésére.
Domokos László, 2019. február 5. kedd, 13:50
Fotó: AFP - Képünk illusztráció.

A közös érdekű uniós projektek elsősorban azok, amelyek összekötik az energetikai infrastruktúrát az EU-tagállamai között - közölte a tárca. Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatának összekötése nincs közvetlen hatással a krki lng-terminál fejlődésére, sem arra a gázra, amely a terminálról lesz elérhető.

A horvát-szlovén rendszerösszekötő, a Rogatec összekapcsolási pontnál kétirányúsított, így Horvátország is kaphat gázt Szlovéniától - írta az MTI.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban bejelentette, hogy Budapest Szlovéniával közösen pályázik az uniós támogatásra gázvezeték-hálózatuk összekötéséhez. Az Európai Tanács döntése tavasszal várható az ügyben.

A horvát kormány a múlt héten döntött arról, hogy százmillió euróval (31,8 milliárd forint) támogatja a krki lng-terminál megépítését. A Kvarner-öbölbe tervezett terminál 2021-ben kezdheti meg működését, és a projekt 234 millió euróba kerül. A projektet az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget a kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.02.05 15:01

Akárhogy tekergőzünk, mint a fába szorult féreg, ukrajna is , lógunk az orosz energia emlőn és lógni is fogunk, és ha az ukrán út lezárul, még rosszabb lesz a helyzet, ezt a józan roma eszü felcsuti jól érzékeli, ez az ő csapdája, két ló között nyitva az út a földre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2019.02.05 14:46

Persze az orosz gáz ennek a töredékébe kerül, de mindig ott a bizonytalanság abban, hogy jön-e és mennyiért. Ráadásul most, hogy Kína felé is kiépültek a vezetékek Putyinnak nem érdeke, hogy olcsóbban nekünk adja a gázt, ne drágábban a kínaiaknak. Gáz pedig kell! Az egyedi tüzelés olyan légszennyező, hogy rövidesen muszáj lesz kiváltani mással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html