Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, Angela Merkel kancellár legközelebbi politikai szövetségese feltűnően barátságos hangon beszélgetett egy választási vitaműsorban Cem Oezdemirrel, a Zöldek társelnökével - hívja fel a figyelmet a Bloomberg. A pénzügyér a négy évvel ezelőtti választások után tagja volt a CDU koalíciós tárgyalódelegációjának.

Így közelről láthatta, hogy a Zöldeknek esélyük volt belépni az akkori választások után alakuló kormánykoalícióba. Merkel asszony az egyik egyeztetés után, valamikor éjjel fél háromkor azt mondta, hogy vannak olyan esetek a történelemben, amikor megnyílik az ablak valamilyen lehetőség előtt, majd közvetlenül ezután be is záródik - fejtegette. Ma azt gondolom, hogy akkoriban a Zöldek elmulasztották a nyitott ablak kínálta lehetőséget.

Barátságos beszélgetés

A Zöldek vezetője több kérdésben is olyan megjegyzéseket tett, ami a párt nyitottságát bizonyította. Például a belsőégésű motorok gyártásának 2030-as beszüntetésével kapcsolatban megjegyezte, hogy ez ügyben nyitottak a kompromisszumra. Azt is megemlítette, hogy tisztában vannak vele: kicsik ahhoz, hogy egyedül kormányt alakítsanak.

Megdicsérte Merkelt, mondván: sok mindent kidobott pártja korábbi ballasztjából - itt egyebek mellett az atomenergia melletti elkötelezettség feladására célozhatott -, amivel a társadalom közepe felé mozdította pártját. Hogy világos legyen még arról is beszélt, hogy szerinte jó tenne az országnak egy olyan kormány, amelyben a Zöldek is részt vennének. Ez a párt még soha nem volt tagja szövetségi kormánynak, ezért belépése egy koalícióba rendkívüli újdonság lenne a német politikatörténetben.

Színes koalíció?

A közvélemény-kutatások hetek óta azt mutatják, hogy két hét múlva ismét a CDU/CSU pártszövetség nyeri a parlamenti választásokat. Miközben lehetséges, hogy folytatják a nagykoalíciós kormányzást a szociáldemokratákkal (SDP), nem zárható ki egy konzervatív-szabaddemokrata-zöld koalíció sem. Igaz ugyanakkor, hogy az utóbbi két párt egészen mást gondol Európáról, az adózásról, a bevándorlásról és a biztonságpolitikáról.

Egy célunk van ezen a választáson: az, hogy Angela Merkel kancellár maradjon és senki se alakíthasson koalíciót ellenünk - mondta Volker Kauder, a CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője a ZDF televízióban. Minden mással elboldogulunk úgy, ahogy a helyzet hozza.

Házi vita

Eközben Merkel kihívója Martin Schulz, az SDP kancellárjelöltje egyre nehezebb helyzetben van. A felmérések szerint pártja a legrosszabbul szerepelhet a második világháború utáni választások összehasonlításában. A hét végén programja elismétlésével próbálta felrázni párttársait és potenciális szavazóit a kampány hajrájában.

Eközben a radikális baloldali Baloldal párt azzal vádolja a szociáldemokraták vezetőjét, hogy csak arra hajt, hogy az SPD folytathassa a nagykoalíciós kormányzást a választások után. Erre következtettek abból, hogy Schulz programot adott a kormányzásra, miközben erre a közvélemény-kutatások szerint csak kisebbségi koalíciós partnerként van esélye.