London bekeményített a brexit tárgyalásában

Nagy-Britannia nem kívánja meghosszabbítani a brit EU-tagság január végi megszűnése után kezdődött 11 hónapos - az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítására szolgáló - átmeneti időszakot, sőt már júniusban dönteni kíván arról, hogy érdemes-e folytatni az erről szóló tárgyalásokat az EU-val.
Rácz Gergő, 2020. február 27. csütörtök, 13:34
Fotó: Reuters

A 36 oldalas dokumentum megerősíti, hogy Nagy-Britannia olyan kapcsolatrendszert kíván kialakítani az EU-val, amelynek fő eleme egy átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás - idézi a kormány közlését az MTI.

A brit elképzelés szerint e megállapodásban olyan alapelveket kell érvényesíteni, amilyenek például az EU és Kanada kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményében is szerepelnek.

A csütörtökön közzétett javaslatcsomag szerint a december végéig tartó átmeneti időszak "korlátozott, de elégséges" időt biztosít egy ilyen megállapodás elérésére.

A dokumentum leszögezi ugyanakkor, hogy ha júniusig nem látszanak egyértelműen e megállapodás körvonalai, a kormánynak döntenie kell arról, hogy folytassa-e a tárgyalásokat.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense nem tartja elképzelhetőnek, hogy egy év alatt átfogó szabadkereskedelmi megállapodás szülessen az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

A szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy négyszer tíz napot tárgyalnak majd a felek, ami szerinte arra talán elég lesz, hogy egy alapszintű kereskedelmi megállapodást írjanak alá.

Bár a britek eddig azt ígérték, hogy az európai közös piachoz való hozzáférésért cserébe igazodnak majd az EU-s szabályokhoz, lehet, hogy felvállalnák a vámokat, mennyiségi korlátozásokat, és kilépnének a közös piacról.

Ebben az esetben vagy csak nagyon korlátozott lesz, vagy egyáltalán nem is lesz megállapodás év végéig, és akár kereskedelmi háború is kialakulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.27 14:54

@flydomi: őrjöngj, visíts, zene a füleinknek.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.02.27 14:34

ez a szoszke naci-onista fenyegetozik megint. :D
Probalja beadagolni a nepnek,hogy a csunya EU miatt nem lehet szabadkereskedelem. :) Na persze ha "No Deal"-el kampanyolt a kis szoszke hazaarulo.......:D akkor folosleges a targyalasokat is elkezdeni,ami csak szinjatek a reszerol. :))
Egy igaz arja szavahiheto embernek nem nevezett xar szoszke. :D
Adu kartya elfogyott haver. :)) Brexit megvan "No Deal"-el,ahogy akartad. :D Az unios piac se kell neked ezek utan. :) Vagy megis? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html