Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group ranglistája (Global Financial Centres Index, GFCI), amely bonyolult, 137 kritériumot és 2453 befektetői értékelést súlyozó mérési módszertannal készült, 110 várost és térséget vizsgált.

A cég szerdán Londonban ismertetett új globális rangsorában az első két helyen álló New Yorkot és Londont Hongkong, Szingapúr és Sanghaj követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még Tokió, Sydney, Peking, Zürich és Frankfurt.

Budapest 18 helyet javítva a 71. helyre került az előző ranglistán elfoglalt 89. helyezése után, 584 pontot gyűjtve a megszerezhető ezerből. A magyar főváros a márciusban összeállított előző GFCI-sorrendben 547 pontot szerzett - részletezi az eredményeket az MTI.

Varsó nagyot bukott

A közép- és kelet-európai EU-mezőny legnagyobb vesztese ugyanakkor Varsó, amelynek a felmérésbe bevont intézményi befektetők ezúttal 592 pontot adtak a tavaszi 620 helyett. A lengyel főváros így 21 helyezéssel visszacsúszva a 66. helyen áll a márciusi 45. helyezés után.

Moszkva a 83. helyre került, ugyanoda, ahova a tavaszi ranglistán, de befektetői értékelése 16 ponttal, 555-ről 571 pontra javult.

London az új rangsorban 786, New York 788 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból. A márciusban összeállított előző globális ranglistán London 794, New York 793 pontot szerzett, de a Z/Yen módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

A szerdán ismertetett őszi GFCI-ranglistán London 8, New York 5 ponttal kevesebbet kapott, mint a tavaszi felmérésben.

Brexithatás

A Z/Yen szakértői az új összeállításhoz fűzött elemzésükben hangsúlyozzák, hogy a brexit-folyamat teremtette bizonytalanságok miatt a befektetői felmérés Londonban dolgozó résztvevői kevésbé bizakodó véleményeket hangoztattak London pénzügyi központként betöltött jövőbeni szerepéről, mint a másutt dolgozó válaszadók az ő városuk pénzügyi szolgáltatási szerepének jövőjéről, jóllehet általánosságban ennek a fordítottja szokott érvényesülni, vagyis a megkérdezett piaci szereplők rendszerint derűlátóbban ítélik meg saját tevékenységi bázisuk helyzetét, mint más pénzügyi központokét.

A Z/Yen elemzői kiemelték ezzel összefüggésben azt is, hogy Zürich, Frankfurt, Amszterdam, Bécs és Milánó egyaránt előrelépett az új ranglistán. A ház szerint nem kizárható, hogy e pénzügyi központok népszerűbbé válásához a Londont övező brexit-bizonytalanság is hozzájárult.

Volt már ilyen

A cég szakértői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy New York nem először szerezte meg az első helyezést London előtt - ez történt a 15., a 16. és a 17. GFCI-ranglistán is -, és London később valószínűleg ismét visszakerül a lista élére.

Megfigyelhető ugyanakkor a nagy kínai központok előretörése: a harmadik helyezett Hongkong befektetői értékelése már csak 3 ponttal marad el Londonétól, Sanghaj bekerült az első öt közé, kiszorítva ebből az elit mezőnyből Tokiót, amely a 6. helyre lépett vissza, Peking pedig bekerült a felső tízes csoportba: a kínai főváros három helyet javítva a 8. helyen áll.

Fotó: Shutterstock