A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Elveszítheti a kelet-közép-európai uniós országok jóindulatát a brit kormány, ha továbbra is a bolgár és román vendégmunkások rohamával ijesztgeti a szigetország lakosságát − fenyegette meg a hét végén Londont Nikolaj Mladenov, Bulgária külügyminisztere. Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatrendszerének újratárgyalása során szüksége lehet a briteknek a régió államainak támogatására, David Cameron miniszterelnök azonban nehezen teljesítheti elvárásaikat, ugyanis őrült belpolitikai nyomás nehezedik rá − derült ki az Independent cikkéből. A Brit Függetlenségi Párt (Ukip) arra készül, hogy a lehető legtöbbet kihozza az újabb bevándorlókkal szembeni félelemből: a májusi helyhatósági választások és a jövő évi európai parlamenti választások fő kampánytémájává akarják tenni a kérdést.

Az Ukip 350-400 ezer bolgár és román bevándorlót vizionál, míg a Migration Watch kutatóintézet − amely támogatja a bevándorlás korlátozását − úgy becsli, hogy 2014 és 2019 között évente 50 ezer vendégmunkás érkezhet. A jövő év azért kulcsfontosságú, mert a két kelet-európai ország 2007. januári belépésekor Nagy-Britannia hétéves haladékot kapott arra, hogy megnyissa előttük a munkaerőpiacát. A brit kormányfő eltúlzottnak tartja a több százezres becslést, de nem hozzák nyilvánosságra a kormány megbízásából készült előrejelzések eredményét. Gyengíti a hisztériát mérsékelni akarók helyzetét, hogy Ed Miliband, a Munkáspárt elnöke kénytelen volt elismerni: 2004-ben totálisan alábecsülték a várható lengyel vendégmunkások számát, hiszen 13 ezret jósoltak, ám végül 200 ezren érkeztek.

A kormány a jelenlegi évi nettó 242 ezerről a kilencvenes években megszokott tízezres nagyságrendűre akarja leszorítani a bevándorlók számát. Sajtóhírek szerint az alábbi eszközöket is bevethetik:

1. Korlátoznák a jövőben érkező vendégmunkások hozzáférését a szociális ellátórendszerekhez
2. Megakadályoznák a kamu házasságokat
3. Lelepleznék a magukat diáknak álcázó bevándorlókat
4. Kvótát vezetnének be az Európán kívülről érkezők befogadására